• Strona główna  • Forum   • Szukaj  • Użytkownicy  • Grupy
• Rejestracja  • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Moje pierwsze wrazenia
Autor Wiadomość
Ranghar 

soup is good food

Wysłany: 2008-04-17, 11:18   Moje pierwsze wrazenia

Korzystajac z chwili wolnego czasu, chcialbym tez podzielic sie spotrzezeniami z moich rajdow z wami. Co mi sie podoba? Prawie wszystko, wiec sie nie bede rozpisywal. Co mi sie nie podoba? Moj wlasny dps. Nie wiem, czy sprzet mam za slaby, czy ja cos robie, ale w raportach wychodze bardzo nisko. Czesciowo dlatego, ze gram bardzo zachowawczo, no wiecie, Omen jest ostanio bezuzyteczny, a slaby moonkin jest lepszy niz martwy moonkin. Co do sprzetu, to juz mam pewien plan do realizacji, ktory obejmuje buty za badge i reszte T4 z Gruula i Magiego (+dobry offhand). Mam nadzieje to w miare szybko uzbierac, jako ze wydaje sie, ze was te rzeczy juz nieszczegolnie interesuja. Tak wiec apeluje o nierezygnowanie z tych krotkich wypadow.

No wlasnie, tu mam pytanie. Mam nadzieje ze nie macie w planach rezygnacji z moich uslug jako moonkina? Tak sie pytam, bo chce byc pewny zanim pograze sie w otchlaniach negatywnego DKP i wydam wszystkie badge, ze ten wydatek nie pojdzie na marne.

Dzidzia 

Wysłany: 2008-04-17, 11:38   

Może i nie masz zbyt wysokiego DPSu, ale za to mój wzrasta wydatnie jak mam Cię w grupie. Podobają mi się żółte pogrubione cyferki które wyskakują nad mobkami o jakieś 3% częściej gdy jesteśmy razem w party. A że napieram głównie z ArcaneMissiles (850-1600 co sekundę <z AP i trinketem 1050-2200 średnio>) to widzę wyraźnie wzrost critów. Inni castują 1,5sek i więcej jeden czar, więc oni widzą dopiero na recapie wzrost wydajności.

Uprzedzając odpowiedź odpowiednio umocowanych osób na Twoje pytanie o planach rezygnacji z Twojego Boomkinowania powiem, że jak się "całe życie" druidowe spędziło jako feral/healer to trzeba czasu żeby się odnaleźć w roli moonkina. Ja osobiście do teraz szlifuję różne rzeczy związane "tylko" ze zmianą specjalizacji na Arcane... a to tylko zmiana szkoły DPSu. Myślę że zbyt wcześnie się martwisz.

Nightblóód

Wysłany: 2008-04-17, 14:08   

Mnie kiedys Veg (byl RL) opierdolil w Kara ze sie oszczedzam i od razu moj DPS podskoczyl. Tak wiec pojdz do Class Lidera (lub na rajdzie RL), niech Ci pare jobek na glowe wsadzi i poczujesz sie lepiej :) (edit:zapomnialem dodac, zabys byl wtedy na sluchawkach, a Twoja pociecha juz dawno spala :D)

Omen dziala jak masz aktualna wersje (najlepiej sciagac ja zaraz po inwajtach, przed rajdem).

PS. Na pewno Class Lider sprawdzil Twoj gear i zadecydowal czy jak szybko jestes w stanie sam lub z pomoca guildi nadrobic zaleglosci sprzetowe. Pogadaj a dostaniesz cenne wskazowki. Inna kwestia, to znajomosc swojej klasy i umiejetnosc gry nia.
Ostatnio zmieniony przez Nightblóód 2008-04-17, 14:28, w całości zmieniany 1 raz  

Kwinto 

Piąte koło u wozu

Wysłany: 2008-04-17, 14:14   

a w ogóle twoje prio wygląda następująco:
1. Nie zrobić nic, co zwipuje rajd (nie pullać głupio, nie rozwalać owiec, uciekać z chamskimi debuffami etc).
2. Nie zrobić nic, co zabije ciebie (nie zabierać aggro, uciekać z brzydkich miejsc, używać potionów etc).
3. Nie pozwolić, aby z bossa zeszło Improved Faerie Fire :)
4. Uszkadzać na sekundę ile wlezie.

Z tym ostatnim to jest tak, że zależy on dość silnie od gearu, a jak cię zapraszaliśmy do gildii, to wiedzieliśmy o tym, że konieczność twojego respeca będzie się wiązała dość ściśle z tym, że w sprzęcie będziesz mocno odstawał, bo siłą rzeczy mało kto ma offspecowe ciuchy równie dobre jak mainspecowe. Dlatego nie powinieneś się przejmować teraz tak bardzo tym, że póki co nie topujesz w DPS. Spokojnie masz czas na nadrobienie zaległości. Powiedzmy do wtorku wieczór :))

To samo dotyczy umiejętności - potrzeba czasu i kilku rajdów, żeby zmienić sposób patrzenia na DPS z melee na kasterski - przede wszystkim trzeba pogodzić się z nudą, jaką jest wciskanie przez 5-10 minut walki tego samego maks-dpsowego spella :> (ciesz się, że nie jesteś destro lockiem - mnie by po dwóch rajdach szlag trafił ;) ). Tutaj sugeruję poczytać na sieci różne poradniki dla doomchickenów - począwszy od wowwiki i wowinsidera a skończywszy na elitistjerks.

Więc jeszcze raz - nie przejmuj się teraz tak bardzo i pracuj nad rozwojem postaci :)
Ostatnio zmieniony przez Kwinto 2008-04-17, 14:36, w całości zmieniany 1 raz  

Didimos 

Wysłany: 2008-04-17, 14:36   

Moonkin ma bardzo zbliżoną funkcję do ele shamka, po prostu musi / powinien być w rajdzie. To czy zrobi największą sieczkę nie jest jego priorytetowym zadaniem, ma supportowac inne klasy.

Kwinto 

Piąte koło u wozu

Wysłany: 2008-04-17, 14:45   

Didimos napisał/a:
Moonkin ma bardzo zbliżoną funkcję do ele shamka, po prostu musi / powinien być w rajdzie. To czy zrobi największą sieczkę nie jest jego priorytetowym zadaniem, ma supportowac inne klasy.

A wiesz, że mi też się tak wydawało? A potem przeczytałem na stronie hihilum: "Hihilum nie używa moonkinów na rajdach, ze względu na niskie raid-utility". Pogięło ich chyba. Dla wszystkich fizycznych (o ile nie są overcapped) z samego IFF jest jakieś 2-3% do dpsu. +5% do crit w party to też przecież solidny buff. No i combat-res - priceless :)

Strasia 

Straszyk not ded

Wysłany: 2008-04-17, 16:29   

Kwinto napisał/a:
przede wszystkim trzeba pogodzić się z nudą, jaką jest wciskanie przez 5-10 minut walki tego samego maks-dpsowego spella :> (ciesz się, że nie jesteś destro lockiem - mnie by po dwóch rajdach szlag trafił ;) ).

rofl, combat rogal sie odezwał xD

Restor

Wysłany: 2008-04-17, 16:32   

A ja pozwolę sobie się nie zgodzić. Totemy szamka są lepszymy buffami od moonkina, a już szczególnie dla melee, gdzie nie podnosi dpsu o 2-3% tylko o kilkanaście, do 30 (o ile dobrze pamiętam wątek z EJ). Tak więc naprawdę sprowadza się to jednak do robienia DPSu, do którego oomkin niewątpliwie ma predyspozycje.

Sprawdź sobie i wyćwicz 2 rotacje Ranghar - jedną na max dps, drugą na max dpm (damage per mana) i o ile masz szadoł pryszcza to spamuj tę pierwszą, a jak nie to odpalaj mana poty i innervate co cooldown i staraj się korzystać z tej drugiej jedynie w sytuacjach zagrożenia brakiem many (nie zapominając oczywiście o debuffach - IFF i IS)

Kwinto 

Piąte koło u wozu

Wysłany: 2008-04-17, 17:03   

Takin - Impr Faerie Fire jest debufem nakładanym na bossa, i poprawia hit całego rajdu. Nijak nie koliduje z ulepszającym szamkiem, tym bardziej, że wsadza się go do grupy kasterów przecież. Dla uściślenia - obecność enh szamka w grupie melee w moim przypadku podnosi dps o ok 18.8% - oczywiście to jeszcze zależy od critów szamka.

Restor

Wysłany: 2008-04-17, 17:41   

Kwinto, wiem jak to działa, ale nie zawsze można mieć i to i to, szczególnie w 10-tkach. Zwroc uwage ze huntrzey maja i tak i tak hit capa, bo to prio, wiec korzystaja jedynie rogale i rogale w puszkach Poza tym wymiernie ciezko policzyc czy debuff IFF+słaby DPS jest lepszy od "czystego" DPSu np. rogala. A to, że się lubi mieć dps jak najwyższy, wsparty różnymi buffami nie jest chyba priorytetem :>
Ostatnio zmieniony przez Restor 2008-04-17, 17:49, w całości zmieniany 1 raz  

ozrik

Wysłany: 2008-04-17, 17:43   

CRITY ENCHANT SHAMKA LECA NAPPPRAWDE CZEEEEESTO - TO JEST POWODEN NIEJEDNOKROTNEGO OVER AGRO I ZGONU SHAMKA - CRIT + WF = 5K AGRO WPOL SEKUNDY ;]

Kwinto 

Piąte koło u wozu

Wysłany: 2008-04-17, 20:22   

1. To nie jest enchant (oczarować) tylko enhancement (rozszerzenie). Dyletancie.
2. Nie krzycz :>
3. Poza specyficznymi przypadkami (doty, konieczność utrzymania jakiegoś cyklu) lepiej mieć trochę pary w zanadrzu i jej nie wykorzystywać, niż mieć kiepski dps i za to zero threatu.

A z Restorem się nie zgodzę o tyle, że nie uważam oomkina wyłącznie za partybuffera, to raz, a dwa - nie znam się na theorycraftingu hunterów, ale wydaje mi się, że nie jest u nich absolutnie obowiązkowe osiągnięcie hitcapa do robienia mocnego dpsu? (ale może tylko mi się wydaje).

Strasia 

Straszyk not ded

Wysłany: 2008-04-17, 20:41   

Kwinto napisał/a:
ale wydaje mi się, że nie jest u nich absolutnie obowiązkowe osiągnięcie hitcapa do robienia mocnego dpsu? (ale może tylko mi się wydaje).

Jest

Restor

Wysłany: 2008-04-17, 20:46   

Kwinto napisał/a:

A z Restorem się nie zgodzę o tyle, że nie uważam oomkina wyłącznie za partybuffera, to raz, a dwa - nie znam się na theorycraftingu hunterów, ale wydaje mi się, że nie jest u nich absolutnie obowiązkowe osiągnięcie hitcapa do robienia mocnego dpsu? (ale może tylko mi się wydaje).

Widzę Kwinto, że niestety nie zrozumiałeś kompletnie co napisałem =/

1. Osiągnięcie hit capa jest absolutnie obowiązkowe
2. Próbowałem argumentować, że buffy oomkina to za mało, musi sam też robić DPS.

Gemm

Wysłany: 2008-04-17, 21:52   

Kwinto napisał/a:
Tutaj sugeruję poczytać na sieci różne poradniki dla doomchickenów - począwszy od wowwiki i wowinsidera a skończywszy na elitistjerks.

Ranghar juz od dawna tam siedzi :-)

Odpowiedz do tematu