• Strona główna  • Forum   • Szukaj  • Użytkownicy  • Grupy
• Rejestracja  • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
licytacja na epixxy
Autor Wiadomość
Soucouyant

Wysłany: 2007-11-12, 14:40   licytacja na epixxy

mam jedno pytanie a propos systemu dkp i licytacji, nie bardzo rozumiem czemu ma byc ona niejawna? co to ma na celu? prosilbym o wyjasnienie bo kompletnie nie rozumiem ;)

Keleborn 

Wysłany: 2007-11-12, 14:59   

Przy jawnej licytacji osoba z największą ilośćią dkp może wygrać za minimalną cenę. Przy tajnej nie koniecznie, bo taka osoba może zaryzykować i zalicytować mniej dkp niż osoba z mniejszą ilością dkp, sądząc że ta druga nie będzie licytować.

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2007-11-12, 15:22   

Hmmm... lol... to może ja spróbuję ;)
Zgodnie z teorią gier, niejawna licytacja daje bardziej zoptymalizowane wyniki niż jawna. Ten, kto dysponuje największymi środkami (w tym przypadku dkp), mniej przepłaca, a "sprzedający" (gildia) uzyskuje relatywnie wyższą cenę. Idealnie byłoby, gdyby nikt nie wiedział, ile dkp mają pozostali zainteresowani, ale na razie nie mamy pomysłu, jak to rozwiązać (zwłaszcza, że jak ktoś będzie bardzo chciał, to i tak może dogadać się z konkurentem).
W praktyce jeszcze tego rozwiązania nie testowaliśmy (bo nie było czym licytować), ale ma polegać na tym, że zainteresowani whispują do oficera dkp swoje oferty. Wygrywa ten, kto zaoferował najwięcej, a płaci tyle, na ile opiewała druga najwyższa oferta. Nie ma przebijania ceny w kolejnych podejściach. Licytacja jest rozstrzygana na podstawie pojedynczych ofert złożonych przez wszystkich chętnych.
Jeśli ten system będzie źle działał, zmodyfikujemy go. Ale najpierw chcielibyśmy poeksperymentować.
Btw. myślę, że trzeba będzie jednak niestety prowadzić oddzielne dkp dla 25 ppl instów i Zul'Aman. Powód jest prosty. Do ZA nie będą prawdopodobnie na poczatku chodzili wszyscy chętni, a będzie tam można zdobyć relatywnie dużo punktów. Chyba że ZA okaże się łatwiejszy, niż mówią, i bardzo szybko będzie można do niego składać dwie różne grupy.

A.

Keleborn 

Wysłany: 2007-11-12, 15:26   

Faktycznie sumowanie dkp z 10 i 25 nie jest dobrym rozwiązaniem.

Nightblóód

Wysłany: 2007-11-12, 15:33   

a moze admin zupdate'owal DKP..jakos nie moge siebie tam odnalezc..chyba ze zle patrze :)

Zgadzam sie z Kele, ze system powinien byc niejawny, gdyz placimy wtedy rzeczywista cene tzn tyle ile nam sie wydaje ze ten przedmiot jest wart. Inna kwestia, to loot itemow "by ranga". Nie do konca sie z tym zgadzam, gdyz w rajdzie graja wszyscy i przygotowania kosztuja wszystkich tyle samo. Jesli podliczyc flaski, potiony, zmiane buildu w dwie strony (do rajdu i powrot do pvp/pve etc) , to srednio 100G. Licytacja by DKP daje szanse na loot graczom z niska ranga ale wysoka aktywnoscia w rajdach/instancjach, o co w ostatecznosci chodzi. Obecny system raczej zniecheca ...moze inaczej..nie zacheca do aktywnego rajdowania.

Czekam na dyskusje :D

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2007-11-12, 15:45   

Loot by ranga dotyczy wyłącznie recept na itemy BoE, enchanty, mikstury i TOKENÓW, które wypadają ZAWSZE (choć nie zawsze dla wszystkich klas WRRR) i które prędzej lub później dostaną WSZYSCY. To drop ze stałą ceną - niepodlegającą licytacji. Jakoś trzeba go rozdzielić. Alternatywą byłby roll, który - z punktu widzenia interesów gildii - jest znacznie mniej szczęśliwym rozwiązaniem. System by ranga zachęca przynajmniej do tego, żeby inwestować w postać. Z drugiej strony, jak było widać wczoraj - ranga rangą - ale nie wszystkim tak samo zależy na każdym tokenie i z reguły można jakoś się dogadać. Można też prowadzić tokenową kolejkę, ale to dodatkowy kłopot dla oficera, który musi się tym zajmować. Myślę, że skórka nie jest warta wyprawki.

A.

PS.
Sante napisał/a:
Regulamin Zmierzchu Lordaeronu

(...)
5. Rekrutacja

(...)
c. Złożenie aplikacji jest równoznaczne z akceptacją regulaminu gildii.

:P

PS2.
Z apdejtem dkp na stronie mamy chwilowy problem (osoba, która instalowała tego moda, jest na urlopie), ale wszystkie zdobycze i wydatki z wczorajszego rajdu program zapisał w notkach oficerskich. Więc możesz być spokojny, nic Ci nie przepadło ;)

Semthril 

Knight of the Ebon Blade

Wysłany: 2007-11-12, 16:21   

Aga jaki jest problem? Wysylalem Ci osobiscie login i haslo admina przeciez ;)

with vengeance fighting along with other heroes
in order to purify all remaining evil from Azeroth
and get his own revenge on Arthas, The Betrayer

Soucouyant

Wysłany: 2007-11-12, 17:02   

Alishya napisał/a:
Idealnie byłoby, gdyby nikt nie wiedział, ile dkp mają pozostali zainteresowani
- ale tak nie jest i nie bedzie, zawsze ktos moze prowadzic swoj prywatny rejestr. W tym wypadku osoba z nawieksza iloscia dkp jesli jest zdeterminowana i tak wygra to na czym jej tak zalezy co jak napisaliscie sprowadza sie do jawnej licytacji.

Druga i wydaje mi sie duzo wazniejsza sprawa. Jesli skladam najlepsza oferte ale tak naprawde nie zalezy mi na tym tak bardzo, a dajmy na to druga osoba nie ma po prostu wiecej dkp ale przydaloby sie jej to bardziej niz mi, to wolalbym wiedziec kto i ile licytuje bo moze warto odstapic. W moim mniemaniu dkp ma sluzyc takiemu podzialowi lootu aby ci co najwiecej raiduja i sa najwiekszym wsparciem dla gildii w rajdach byli odpowiednio wyposazeni - czytaj tak naprawde nie ma znaczenia kto to dostanie wazne zeby gildia/rajd skorzystal na tym w jak najwiekszym stopniu.

Dopoki kazdy naprawde zainteresowany nie dostanie tego na czym mu zalezy, ceny i tak beda osiagaly poziom zblizony do 'maskymalnego' - tyle dkp ile ma osoba posiadajaca ich najwieksza ilosc.

Przez poltora roku z jawna licytacja nie mialem zadnego problemu i sprawdzala sie bardzo dobrze - szczegolnie patrz 'Druga sprawa' ;). Wydaje mi sie ze niejawna jest zbedna komplikacja. ktora niczego nie wniesie i bynajmniej nie bedzie dzialala tak jak to zalozyliscie, ale moze sie myle ;)

Kwinto 

Piąte koło u wozu

Wysłany: 2007-11-12, 17:15   

Soucou - nie jest wykluczone, że masz rację i że podczas działania DKP "w praktyce" cały ten mechanizm nam się jeszcze w różnych miejscach podociera i pozmienia. Ja osobiście na razie też nie widzę wielkich zalet bidowania tajnego, bo po pierwsze, zawsze będzie podejrzenie, że "oficerowie (a zwłaszcza RL) oszukują, bo doskonale wiedzą/widzą, ile kto jest w stanie zbidować", co dla nas wcale nie jest takie przyjemne, a po drugie - jeśli ty bidujesz 200 a np Vegelus 150, to wygrywasz ty, płacąc tylko 150. Nie widzę jakoś specjalnego bonusu z tego, że licytacja jest tajna.
Co nie zmienia faktu, że z jakichś jednak powodów większość systemów DKP polega na licytowaniu tajnym, więc chylę czoła przed doświadczeniem innych.

Nightblóód

Wysłany: 2007-11-12, 17:50   

PS.
Sante napisał/a:
Regulamin Zmierzchu Lordaeronu

(...)
5. Rekrutacja

(...)
c. Złożenie aplikacji jest równoznaczne z akceptacją regulaminu gildii.

Alez ja akceptuje regulamin :D , co nie oznacza ze zgadzam sie ze wszystkimi punktami. Poza tym moje pytanie, wzielo sie z jednego prostego powodu. Sa 2 regulaminy jesli chodzi o DKP, najpierw spojrzalem na ten pierwszy, dopiero po Twoim poscie odnalazlem ten drugi...roznice niewielkie, ale decyduja o tym, kto jest uprawniony do licytacji/roll'owania i w jakiej kolejnosci...Oczywiscie z tym drugim zgadzam sie w 100% :D

http://www.zmierzch.webhost.pl/viewtopic.php?t=148

http://www.zmierzch.webhost.pl/eqdkp/viewnews.php

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2007-11-12, 18:08   

Rzeczywiście, był problem z apdejtem pliku z regulaminem dkp - z tych samych powodów, które podałam powyżej. Plik powstał, zanim wprowadziliśmy regulamin gildii. Zasady dkp umieszczone w poście na forum są już natomiast dostosowane do zapisów regulaminu ZL.
Tak btw zapisy dotyczące lootowania niektórych dropów by ranga znajdują się po prostu w regulaminie gildii. To właśnie na niego się zgadzałeś, składając aplikację, bo innego nie miałeś szansy przeczytać przed wstąpieniem do ZL. Ale to tylko tak na marginesie ;)

Co do licytacji, myślę, że faktycznie nie mamy szansy na utajnienie dkp poszczególnych graczy. W tych warunkach tajne licytowanie nie przyniesie z pewnością takich korzyści, jakich byśmy sobie życzyli. Sprawa jest jeszcze do obgadania z oficerami, ale sądzę, że są przesłanki, by z tego rozwiązania zrezygnować.

A.

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2007-11-12, 19:11   

Semthril napisał/a:
Aga jaki jest problem? Wysylalem Ci osobiscie login i haslo admina przeciez

Faktycznie Sem :) Wybacz, czasem nie ogarniam ;)

Vegelus 

RAAAAAGE!!!

Wysłany: 2007-11-12, 21:56   

Soucouyant napisał/a:
Alishya napisał/a:
Idealnie byłoby, gdyby nikt nie wiedział, ile dkp mają pozostali zainteresowani
- ale tak nie jest i nie bedzie, zawsze ktos moze prowadzic swoj prywatny rejestr. W tym wypadku osoba z nawieksza iloscia dkp jesli jest zdeterminowana i tak wygra to na czym jej tak zalezy co jak napisaliscie sprowadza sie do jawnej licytacji.

Druga i wydaje mi sie duzo wazniejsza sprawa. Jesli skladam najlepsza oferte ale tak naprawde nie zalezy mi na tym tak bardzo, a dajmy na to druga osoba nie ma po prostu wiecej dkp ale przydaloby sie jej to bardziej niz mi, to wolalbym wiedziec kto i ile licytuje bo moze warto odstapic. W moim mniemaniu dkp ma sluzyc takiemu podzialowi lootu aby ci co najwiecej raiduja i sa najwiekszym wsparciem dla gildii w rajdach byli odpowiednio wyposazeni - czytaj tak naprawde nie ma znaczenia kto to dostanie wazne zeby gildia/rajd skorzystal na tym w jak najwiekszym stopniu.

Dopoki kazdy naprawde zainteresowany nie dostanie tego na czym mu zalezy, ceny i tak beda osiagaly poziom zblizony do 'maskymalnego' - tyle dkp ile ma osoba posiadajaca ich najwieksza ilosc.

Przez poltora roku z jawna licytacja nie mialem zadnego problemu i sprawdzala sie bardzo dobrze - szczegolnie patrz 'Druga sprawa' ;). Wydaje mi sie ze niejawna jest zbedna komplikacja. ktora niczego nie wniesie i bynajmniej nie bedzie dzialala tak jak to zalozyliscie, ale moze sie myle ;)

Ano, popieram wszystkimi kończynami. Jawna licytacja jest zdrowsza, a czasem dużo ciekawsza.
Kwinto, zastanawiam się, skąd tę "większość" wziąłeś. Ja jak na razie tylko w jednym miejscu zetknąłem się z tajną licytacja, w drugim ze stałymi cenami i tajnym whispowaniem z poziomem dkp (porioniony na całego pomysł imo). W pozostałych kilku miejscach w których przyszło mi biegać, licytacje były jawne. Plus inne grupy i gildie o których wiem, że je stosują.

Przy okazji warto by się wziąć za uzupełnienie wydanych dkp. Jest niby kto i ile wydał, ale brakuje na co, tak jak i wpisów w "Item history". A to bardzo ułatwia tworzenie taktyk na licytacje :D.

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2007-11-12, 22:21   

Jak wspomniałam wyżej, nie mamy pomysłu na utajnienie dkp tak, żeby każdy znał tylko swoje. Dlatego rezygnujemy z tajnej licytacji. Jeszcze dziś wprowadzę poprawki w regulaminie dkp :)

Jeszcze jedna ważna informacja. Dla ZA będzie obowiązywał system dkp niezależny od tego na rajdy 25 ppl. Na razie nie wiemy, jak to rozwiązać software'owo, ale to z pewnością możliwe, bo wiele gildii ma kilka oddzielnych dkp. Jeśli ktoś zna jakiegoś moda, który potrafi to obsłużyć, prosimy o namiary.

A.

PS. Co do listy itemów kupionych za dkp, wiem, że Sante coś dziś kombinował, żeby ją wprowadzić. Nie wiem tylko niestety, na czym stanęło. Możemy przyjąć, że prace są w toku ;)

Vegelus 

RAAAAAGE!!!

Wysłany: 2007-11-12, 22:31   

Alishya napisał/a:
Jeszcze jedna ważna informacja. Dla ZA będzie obowiązywał system dkp niezależny od tego na rajdy 25 ppl. Na razie nie wiemy, jak to rozwiązać software'owo, ale to z pewnością możliwe, bo wiele gildii ma kilka oddzielnych dkp. Jeśli ktoś zna jakiegoś moda, który potrafi to obsłużyć, prosimy o namiary.

Nie wiem, czy to da się połączyć w jednym systemie tak łatwo. Tam, gdzie się z tym stykałem stawiano dwie osobne instalacje dkp, z osobnymi tabelami w bazie, w osobnym katalogu na serwerze i z osobnym linkiem (także loginem). Ale może ktoś już to inaczej rozwiązał :D (dać się da, pytanie tylko, czy komuś się chciało oprogramowywać).

Odpowiedz do tematu