• Strona główna  • Forum   • Szukaj  • Użytkownicy  • Grupy
• Rejestracja  • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
UWAGA! WAŻNE! Powstaje nowa polska gildia na SSG!
Autor Wiadomość
Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2008-09-27, 01:30   UWAGA! WAŻNE! Powstaje nowa polska gildia na SSG!

Postanowiliśmy zrobić w gildii małe porządki, wzorując się na niezłych rozwiązaniach wymyślonych i z powodzeniem stosowanych przez innych. I nie, Straszyk, nie będziesz musiał znowu zaliczać test runu :>

Pomysł jest prosty i pozwala nam pozbyć się dylematów, które czasem mamy, gdy na przykład jakiś gracz, którego lubimy, przestaje regularnie rajdować albo na jakiś bliżej nieokreślony czas rzuca WoWa. No bo z gildii wyrzucić głupio, a czasem po prostu żal. A z drugiej strony, jeśli zasady, które przyjęliśmy mają być traktowane poważnie, to... ekhm... trzeba je traktować poważnie :>
Przechodząc do meritum... postanowiliśmy założyć drugą gildię - młodszą i mniej zobowiązującą siostrę ZL. Znaleźliby się w niej wszyscy gracze, z którymi żal się rozstawać, choć z nami nie rajdują lub robią to od przypadku do przypadku, a także wszystkie alty, które dziś trochę nam zaśmiecają ZL-owy roster.

Uprzedzając Wasze wątpliwości, dodam od razu, że dla utrzymania ścisłej komunikacji między gildiami (tak ścisłej, jak w obrębie jednej gildii) wystarczy prosty zabieg. Zablokujemy wszystkim graczom dostęp do kanału /g i będziemy korzystać z własnego kanału (np. ZL), który sobie zahasłujemy w celu zachowania intymności.
Postacie, które trafią do siostrzanej gildii, będą mogły bywać na rajdach, ale prio będą miały zawsze te z ZL - mniej więcej na takich zasadach, na jakich dziś czasem rajdują nasze alty. Przeniesienie z ZL II do ZL będzie możliwe we wszystkich przypadkach, które podpowiada intuicja, czyli np. po rerollu alta na maina lub czyimś powrocie do regularnego rajdowania. Wszyscy będą oczywiście nadal korzystali z ZL-owego forum i venta.

Jeśli o czymś zapomniałam - co jest całkiem możliwe, bo projekt urodził się ledwie parę godzin temu - czekam na uwagi i pytania. Jednocześnie będę wdzięczna za pomysły na nazwę dla młodszej siostry ZL. Chcielibyśmy, żeby zaczynała się od słowa "zmierzch", co pozwoli szybko sprawdzić pełny stan osobowy po wpisaniu go w "who". Możemy poprzestać na mało oryginalnym "Zmierzch Club", ale nie wątpię, że macie ciekawsze propozycje. Proszę tylko, żeby nie zawierały polskich czcionek oraz słów powszechnie uznawanych za obelżywe :>

Enjoy :mrgreen:

A.

Ostatnio zmieniony przez nonenalim 2008-10-09, 09:59, w całości zmieniany 2 razy  

Didimos 

Wysłany: 2008-09-27, 01:40   

Zmierzch SSG

Wariatus 

wariat inside

Wysłany: 2008-09-27, 02:03   

osobiście mam jakieś mieszane uczucia czy coś takiego wypali :?

co do nazwy hmm można walnać nazwe innego upadłego królestwa ( np.Stromgarde - tak to jest to miasto z arathi highlands)

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2008-09-27, 03:38   

A może mniej poważnie, np. Zmierzch Luz Blues - ze skrótem ZLB, który poniekąd oddaje charakter instytucji?

Czy to wypali, Wariat? A czemu nie?

Btw. w przeciwieństwie do Lordaeronu, Stromgarde nie był chyba królestwem, tylko miastem-państwem w Arathi (Arathorze).

PS. Zaklepałam już kanał ZL na SSG.

Kwinto 

Piąte koło u wozu

Wysłany: 2008-09-27, 07:57   

Rozwiązanie ma trzy tysiące zalet i dwie wady:
1) niewygodne dla ofiecrów (ciągle się relogować na gildię na której akurat są potrzebni :) )
2) gracz nie może najpierw przestać płacić abonamentu a potem poprosić do przeniesienie do <ZL2>, bo nie będzie jak go tam zaprosić.

A poza tymi niedogodnościami, dużo rzeczy powinno się uprościć i "uładnić".

Restor

Wysłany: 2008-09-27, 08:23   

Zmierzch gnomów !!1one

edit: ewentualnie Zmierzch After Hours (Po Godzinach)

Undet

Pijak i Zlodziej

Wysłany: 2008-09-27, 09:42   

a ja uwazam ze pomysl dobry. moze to troche skomplikuje sprawy oficerom i osobom piszacym na /gchacie, ale ogolnie powinno wypalic. co do nazwy to tylko Od Zmierzchu do Switu :)

Nightblóód

Wysłany: 2008-09-27, 10:12   

Kwinto napisał/a:
2) gracz nie może najpierw przestać płacić abonamentu a potem poprosić do przeniesienie do <ZL2>, bo nie będzie jak go tam zaprosić.

ale my nie lubimy takich graczy Kwinto :)

a) nie widze ani korzysci ani zlych stron tego pomyslu, jedynie kilka w/w lekkich utrudnien
b) kwetsia utrzymywania porzadku w ZL2, obawiam ze zrobi sie tam maly "smietnik"
c) biorac pod uwage, ze wlacznie ze mna prawie wszyscy graja altami, to ZL 1 bedzie swiecic pustkami az do dodatku. moze dobrze by bylo wtedy wdrozyc ten pomysl???

Dzidzia 

Wysłany: 2008-09-27, 10:50   

Będę się temu przyglądał z ciekawością :) To coś jak w ramach jednej gildii pierwsza i druga fala.
Zmierzch Unoreadrol - słabe :/
Zmierzch Posępnych Czerepów - miało być bez polskich znaków :P
Zmierzch Zmirzchu - żartowałem :)
Zmierzch Kotletowy - to by się Strasiowi podobało

Zmiennicy Zmierzchu - ewentualnie - Zmiennicy Lordaeronowego Zmierzchu - to moja oficjalna propozycja
    - /who Zmie pasuje,
    - nie ma polskich liter,
    - skrót ZZ lub ZLZ,
    - i tak Zmierzch Lordaeronu jest długie więc ciut dłuższe nie będzie wcale gorsze ;P,
    - bardzo polskie - "Zmiennicy", czyli jak w filmie - na luzie

Frosthammer 

Wysłany: 2008-09-27, 10:57   

To powiedz, w której ja będę to pomyślę nad nazwą:D :
-Aniolki Straszyka
-Drugie Dno
-Zmierzch LordALTeronu

Może być też coś na "czasie" jak:
-The Totems
-Stary, gdzie moje konstrukty?

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2008-09-27, 11:01   

Cytat:
ewentualnie Zmierzch After Hours (Po Godzinach)

Fajne, ale zdecydowanie w polskiej wersji, czyli Zmierzch Po Godzinach :D

Undet napisał/a:
Od Zmierzchu do Switu

Byłoby super, gdyby nie ten swiszczący Swit :>

Cytat:
) nie widze ani korzysci ani zlych stron tego pomyslu, jedynie kilka w/w lekkich utrudnien
b) kwetsia utrzymywania porzadku w ZL2, obawiam ze zrobi sie tam maly "smietnik"
c) biorac pod uwage, ze wlacznie ze mna prawie wszyscy graja altami, to ZL 1 bedzie swiecic pustkami az do dodatku. moze dobrze by bylo wtedy wdrozyc ten pomysl???

A ja widzę, Night, wiele korzyści i to nie tylko estetycznych. Mam już za sobą parę decyzji "personalnych", które - niezależnie od kierunku rozstrzygnięcia - pozostawiły po sobie niesmak, a czasem obawę, że pewne niepożądane zachowania graczy mogą przybrać rozmiary epidemii i podkopać coś, co tu w pocie czoła budowaliśmy.
ZL2 będzie np. miejscem dla wiecznych rekrutów (nie wszystkich, ofc, bo niektórych w ogóle nie mamy ochoty wśród nas zatrzymywać). To, co czasem zdarza się w ZL, jest kpiną z tej rangi, która już w nazwie wskazuje na czyjeś początki w gildii, a bywa stanem permanentnym.
Dla osób, które na dłuższy czas albo w ogóle przestały grać, będzie to "miejsce spoczynku" lub przechowalnia. Ale nie oszukujmy się, dla wspomianych wyżej wiecznych rekrutów będzie to jednak rodzaj zesłania, które co prawda umożliwia utrzymanie kontaktów towarzyskich, ale jednak trochę spycha poza centrum wydarzeń.
Powrót z ZL II do ZL będzie, jak wspomniałam wyżej, możliwy, ale tylko wtedy, kiedy będziemy mieli rajdowy spot dla takiego syna marnotrawnego. W tym sensie możemy uznać ZL II za miejsce, gdzie w pierwszej kolejności będziemy prowadzić rekrutację.

Mnie świecenie pustkami ZL przed dodatkiem zupełnie nie przeszkadza. Jeśli będziemy mieli wspólny czat, to żadna różnica. A jeśli chodzi o utrzymanie porządku w ZL II, zapewne będziemy w tym mniej rygorystyczni, ale to naprawdę nie znaczy, że każdy gbur będzie tam trafiał. A alty będzie tam można trzymać na takich zasadach, na jakich obecnie są w ZL, czyli tylko weterani i max jeden poniżej siedemdziesiątki.

Ostatnio zmieniony przez Demelain 2008-09-27, 11:10, w całości zmieniany 1 raz  

Diuna 

Wysłany: 2008-09-27, 11:08   

jesli moge cos powiedziec.. pomysl nie jest nowy i kilka guildi go stosuje ale raczej guildi social z jakas grupa raidowa. Glowne wady to chat oraz szybka mozliwosc sprawdzenia kto jest online (rezerwa... sprawdzenie czy jest dostepna rezerwa ... wiadomo zostaje VT). Dodatkowa rzecza sa przez kogos wspomniane pustki .. i tak pewnie bedzie. Nie wiem w czym przeskadzaja alty w guildi? Sam ich tutaj nie mam, a mam dosc duzo 70lvl postaci..

Generalnie spowoduje to dla mnie male utrudnienie, ale jesli taka jest wola GM'a to nie bedzie stanowilo dla mnie jakiegos wielkiego problemu. Bo rozumiem, ze ta wiadomosc to komunikat a nie debata hehe :P

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2008-09-27, 11:15   

Szop napisał/a:
pomysl nie jest nowy

Zdaje mi się, że od tego zaczęłam :>

Szop napisał/a:
kilka guildi go stosuje ale raczej guildi social z jakas grupa raidowa
...

...więc może sprawdzi się również w gildii rajdowej z jakąś grupą social ;)

Szop napisał/a:
Glowne wady to chat oraz szybka mozliwosc sprawdzenia kto jest online (rezerwa... sprawdzenie czy jest dostepna rezerwa ... wiadomo zostaje VT)

Przecież o tym napisałam. Zablokowanie /g i uruchomienie zahasłowanego wspólnego kanału rozwiązuje problem czata. Jedyny "kłopot" to konieczność wpisania sześciu cyferek (lub mniej, jeśli wymyślimy sobie krótsze hasło) w okienko, które samo się nam otworzy natychmiast po zalogowaniu :>
O sprawdzaniu czyjejś dostępności online też pisałam. Wystarczy "zmierzch" w "who", więc bez venta również można sobie poradzić. Oczywiście wymaga to pamiętania, kto jest czyim altem. Ale w razie czego zawsze można zapytać na /zl ;)

Ostatnio zmieniony przez Demelain 2008-09-27, 11:34, w całości zmieniany 1 raz  

Dariush 

Judge Dredd

Wysłany: 2008-09-27, 11:17   

Zmierzchu Synowie Marnotrawni? :D

Choć to za długie pewnie będzie. Może bardziej Zmierzch Legend? Albo Zmierzch Rajdowca :D

Diuna 

Wysłany: 2008-09-27, 11:18   

a ja napisalem ze to spowoduje male utrudnienia, a nie wielkie problemy :D

Odpowiedz do tematu