Dla znudzonych swoimi mainami |
Autor |
Wiadomość |
Nadhira
|
Wysłany: 2008-04-28, 19:22
|
|
|
no tak Aga ale im lepszy gear maja gracze tym wieksza szansa na pokonanie bossow.... czyz nie mam racji?? ja wiem ze gear to nie wszystko, ale pomimo to.... |
|
|
|
|
Strasia
Straszyk not ded
|
Wysłany: 2008-04-28, 20:25
|
|
|
Ja nie chce epixów, ja chce warglaivy! wiec tak! progress progress! |
_________________ tup tup :< |
|
|
|
|
Anula
|
Wysłany: 2008-04-29, 09:59
|
|
|
Kwinto napisał/a: | No porównanie z łańcuchem pokarmowym to może nie jest najlepsze :) (generalnie być na końcu oznacza, że jesteś szefem wszystkich szefów w całej okolicy i zjadasz resztę na śniadanie/obiad/kolację) |
Pewnie troche niescisle sie wyrazilem, lepszym slowem byloby chyba "na dole piramidki pokarmowej" (definicji w wiki nie czytalem czy cos takiego w ogole istnieje), ale kazdy wie o co mi chodzilo.
Patrzac jednak z drugiej strony co oznacza koniec :), ma rozne znaczenia
-inne, jezeli mowimy o zdarzeniach w ktorych czas ma znaczenie - jak dotad umiemy przemieszczec sie tylko w jednym kierunku - czyli jest poczatek i jest koniec
-inne, jezeli mowimy o rzeczy materialnej np: kazdy kij ma dwa konce to i pewnie kazdy lancuch ma tez ich 2 a nie pisalem konkretnie o ktory mi chodzilo (pomijam sytuacje kiedy pierwsze ogniwo jest spiete z ostatnim)
Wracajac o dystrybucji lootu:
Z historii ToDa, ktora znam z autopsji wynika ze nie ma jedynego sprawiedliwego podzialu;
Przerabialismy nastepujace rozwiazania: (moze Gemm, Dzidziul lub Ranghar pamietaja wiecej).
- tabela lootu z okresleniem jakie rzeczy sa dla jakick klas i licytacja (byly itemki wieloklasowe)-od razu ktoras klasa ulozyla sobie tajna kolejke i wyznaczona osoba licytowala za minimum itemki np. druidowe
- modyfikacja powyzszego - wewnetrzna kolejka w kazdej klasie - 1 osoba bierze swoje i spada na ostatnia pozycje
- nastepna tabela lootu z wycena ile kazdy item kosztuje - ten co ma najwiecej DKP bierze
i pewnie wiele innych.
Kazde z tych rozwiazan swoje mialo plusy i minusy (wieksze lub mniejsze).
Problem z lootem wynika tylko z natury czlowieka - checi posiadania, dominacji, bycia lepszym itp.
Moim zdaniem (tylko teoretycznie i to nie jest zadna propozycja :) ) , jezeli celem nadrzednym byloby dobro gildii i maksymalny progres - itemy powinien rozdzielac rajd lider wedlu kryterium - co jest dla gildi lepsze. Wszyscy widzielismy nie raz, ze czasami wypadnie cos co dla jednej postaci jest tylko niewielkim wzmocnieniem lub osoba ta bierze to bo ladnie wyglada (ma DKP wiec wygrywa), natomiast dla kogos innego byloby kolosalnym krokiem na przod. Oczywiscie nasza natura nie zaakceptuje tego, ze osoba po jednym rajdzie moze dostac itemik przed nami, na ktory my pracujemy od wielu rajdow.
Nawet zwykly roll (odpowiedzialny oczywiscie) zalatwia dosyc sprawiedliwie podzial itemkow. Wszak osoba bedaca czesciej na rajdach rolluje czesciej i wedlug rachunku prawdopodobienstwa powinna wygrac wiecej.
Tu przychodzi na mysl zasada ktora stosujecie (i o ile czytale padla propozycja aby ja stosowac na time run), a ktora uwazam za niesluszna jest to ze krew Zul'jina (i propozycja na miska) bierze ten co to zrobil najwiecej razy.
Powinien byc roll i to wszystko. Miedzy innym dlatego ze, np po kilku udanych time runach
(o ile zakoncza sie sukcesem) kazda nowa osoba moze zadac sobie pytanie po co ja mam tam isc? - jestem np. 15 w kolejce wiec szans nie mam, a inne itemki z runa nie sa mi potrzebne i w pewnym momencie bedzie sytuacja taka, ze ktos kto to wygral nie bedzie mial motywacj do dalszych runow a nowych chetnych nie bedzie :)
Konczac ten post, bo czas do roboty po dlugiej delegacji :) |
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2008-04-29, 10:17
|
|
|
Anula napisał/a: |
Tu przychodzi na mysl zasada ktora stosujecie (i o ile czytale padla propozycja aby ja stosowac na time run), a ktora uwazam za niesluszna jest to ze krew Zul'jina (i propozycja na miska) bierze ten co to zrobil najwiecej razy.
Powinien byc roll i to wszystko. Miedzy innym dlatego ze, np po kilku udanych time runach
(o ile zakoncza sie sukcesem) kazda nowa osoba moze zadac sobie pytanie po co ja mam tam isc? - jestem np. 15 w kolejce wiec szans nie mam, a inne itemki z runa nie sa mi potrzebne i w pewnym momencie bedzie sytuacja taka, ze ktos kto to wygral nie bedzie mial motywacj do dalszych runow a nowych chetnych nie bedzie :) |
Tak po prawdzie to cały system DKP w zasadzie w ZA się średnio sprawdził, bo stosunkowo rzadko idą dwie osoby zainteresowane tym samym łupem, to raz. A poza tym robimy teraz timedy i nie ma czasu na licytację, to dwa. Jeśli chodzi o krew ZJ, to istotnie masz rację - powinna była być normalnie licytowana jak inne ajtemy, ale już tak zostało. Problemem nie jest niesprawiedliwość tej metody, bo jest ona słuszna - w końcu jak ktoś się nachodził od groma na bossa, to powinien mieć prio. Problemem jest raczej jej niepraktyczność przy rozdziale - ciężko teraz pamiętać "czy X był 6 razy, czy 5". Poza tym - to tylko q item bez żadnej imba nagrody :)
Ja w każdym razie wycofuję tamten zapis o podobnej dystrybucji misia, o ile kiedyś tam pójdziemy.
A wbrew pozorom, ciche kolejki nie są takie złe - bo a) nie są narzucone odgórnie - kto nie ma ochoty brać w niej udziału, nie musi i rolluje ile ma chęci i b) powodują właśnie równomierne zbrojenie grupy np hunterów. |
|
|
|
|
Anula
|
Wysłany: 2008-04-29, 12:01
|
|
|
Kwinto napisał/a: |
A wbrew pozorom, ciche kolejki nie są takie złe - bo a) nie są narzucone odgórnie - kto nie ma ochoty brać w niej udziału, nie musi i rolluje ile ma chęci i b) powodują właśnie równomierne zbrojenie grupy np hunterów. |
Tu akurat sie nie zgodze - ciche kolejki sa tylko po to aby wydac jak najmniej DKP i miec przewage nad innymi, czyli innymi slowy w jakis sposob "oszukiwac" lub przechytrzyc innych, co w gildii z zasady stworzonej przez znajomych, kolegow, przyjaciol itd. nie powinno miec miejsca.
I ciche kolejki tworzone sa tam tylko gdzie popyt na niektore rzeczy jest ograniczony. Dobrym przykladem sa wymienieni przez Ciebie hunterzy - jezeli wypadnie np. luk (to tylko zalozenie) - to pokaz ilu chetnych bedzie w rajdzie - 2-3 maksymalnie. Jezeli wypadnie wand to masz potencjalnie chetnych 5 magow, 2 SP. 3 warlockow, pewnie kilku drutow.
I jezeli sa akceptowane ciche kolejki to po co licytacja? . Mozna ulozyc przed rajdem od razu rozpiske co kto bierze o ile wypadnie- teoretyczny loot z bosow kazdy zna. |
|
|
|
|
Keleborn
|
Wysłany: 2008-04-29, 12:31
|
|
|
Jawna licytacja jest najbardziej uczciwa. Chcesz dostać offhand na którym mi zależy - proszę bardzo ale za 120 dkp :P. |
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2008-04-29, 12:40
|
|
|
Anula napisał/a: | teoretyczny loot z bosow kazdy zna. |
Oj żeby to była prawda... |
|
|
|
|
Strasia
Straszyk not ded
|
Wysłany: 2008-04-29, 13:54
|
|
|
Ehh... Liberalny kapitalizm /cheer! dikejpi, żadnych prio czy kolejek!
Bo z założenia mieliśmy być gildią casual, nie ścigamy się o world/server kille, tylko gramy dla funu... Nie widzę powodu żeby dać komuś ajtem "bo to większy krok" jeżeli ten ktoś nie ma wystarczająco dkp, które w gruncie rzeczy jest bardzo sprawiedliwym systemem stosowanym w wielu gildiach bez priorytetów, kolejek i takich tam. Po prostu, masz dkp znaczy że dużo rajdujesz i item ci się należy. A rozdzielenia itemów przez RLa... jest khem "dosyć" kontrowersyjne. |
|
|
|
|
Anula
|
Wysłany: 2008-04-29, 14:52
|
|
|
Straszyk napisał/a: | Ehh... Liberalny kapitalizm /cheer! dikejpi, żadnych prio czy kolejek!
Bo z założenia mieliśmy być gildią casual, nie ścigamy się o world/server kille, tylko gramy dla funu... Nie widzę powodu żeby dać komuś ajtem "bo to większy krok" jeżeli ten ktoś nie ma wystarczająco dkp, które w gruncie rzeczy jest bardzo sprawiedliwym systemem stosowanym w wielu gildiach bez priorytetów, kolejek i takich tam. Po prostu, masz dkp znaczy że dużo rajdujesz i item ci się należy. A rozdzielenia itemów przez RLa... jest khem "dosyć" kontrowersyjne. |
Czy najwiekszym funem nie jest zabicie kolejnego bossa? (gdyby nie badge to teraz do Kara nikt by nie szedl)
Jezeli tak, to aby miec szanse na ten fun trzeba miec wyrownana grupe graczy, jednostka nic sama nie zrobi.
ZL jest gildia stosunkowo mloda z bdb progresem (/bow) i pewnie nie dotknal jej jeszcze zaden kryzys - typu odejscie kilku kluczowych graczy do innej gildii, zakonczenie przygody z gra, znudzenie rajdami a co za tym idzie problemami z frekwencja (niedlugo wakacje, urlopy, wypady w weekendy za miasto) - i oby ZL nigdy tego nie doswiadczyl.
Jezeli jednak taki moment nastapi to trzeba bedzie czyms zachecic nowych graczy, a swiadomosc tego ze nie ma sie szans w rywalizacji o itemki wielu potencjalnych poborowych zniecheci. Wtedy taki rozwiazania jak DKP cap, redukcja DKP np o 50% nie wydaj sie juz tak kontrowersyjne.
Powiedzmy ze za 8 miesiecy bedzie dodatek. Do tego czasu czolowi gracze zgromadze pewnie z 1000 DKP. Czy znajdzie sie wtedy jakis chetny do zasilenia szeregow gildii wiedzac ze startuje od 0. Wtedy prawie kompletne wyzerowanie DKP jest jedynym rozsadnym rozwiazaniem, ale to przyszlosc wiec nie ma co sie zastanawiac juz teraz. |
|
|
|
|
Strasia
Straszyk not ded
|
Wysłany: 2008-04-29, 15:17
|
|
|
Anula napisał/a: | zgromadze pewnie z 1000 DKP |
Khem, z tego co pamiętam czytając dawno temu regulamin dikejpi, czy maks poziomem nie było 200? czy cuś się skopało?
Anula napisał/a: |
Czy najwiekszym funem nie jest zabicie kolejnego bossa? (gdyby nie badge to teraz do Kara nikt by nie szedl) |
Ehm, ale czy naprawdę jeżeli ktoś będzie miał epixa więcej od kogoś, to coś zmieni? Bardzo niewiele... wydaje mi sie że nie ma sensu robić czegoś takiego... A nowych bossów tak czy inaczej będziemy kłaść ;) |
|
|
|
|
Anula
|
Wysłany: 2008-04-29, 16:44
|
|
|
Straszyk napisał/a: |
Khem, z tego co pamiętam czytając dawno temu regulamin dikejpi, czy maks poziomem nie było 200? czy cuś się skopało?
|
Jako weteran znasz regulamin na pamiec, to oczywiste.
Ale regulamin regulaminem a zycie jak to zycie kieruje sie innymi zasadami :) - chociaz ja tego nie wyczytalem nigdzie. |
|
|
|
|
Nightblóód
|
Wysłany: 2008-04-29, 17:06
|
|
|
Anula, wszytko to prawda, sam tego doswiadczylem itd itp... regularnie rajduj, lub badz w rezerwie online i za kilka tygodni nie bedzie problemu z dkp i itemami. Pamietaj tez ze oprocz dkp obowiazuje ranga.
Na sprawe spojrzysz inaczej, jak bedziesz juz weteranem z mnostwem dkp do wydania. Pamietaj ze pierwsi placa najwyzsza cene za item i najwiecej traca dkp...co nie Orchide???!!! :)
PS. Nie zdazylo sie jeszcze u nas aby ktos zlootowal epixa tylko dlatego ze jego staty polepsza sie o malo zauwazalna ilosc punktow, wiec skoro nie ma problemu to nie ma co wkladac tego kija w mrowisko. |
|
|
|
|
Anula
|
Wysłany: 2008-04-29, 17:18
|
|
|
Nightblóód napisał/a: | Anula, wszytko to prawda, sam tego doswiadczylem itd itp... regularnie rajduj, lub badz w rezerwie online i za kilka tygodni nie bedzie problemu z dkp i itemami. Pamietaj tez ze oprocz dkp obowiazuje ranga.
Na sprawe spojrzysz inaczej, jak bedziesz juz weteranem z mnostwem dkp do wydania. Pamietaj ze pierwsi placa najwyzsza cene za item i najwiecej traca dkp...co nie Orchide???!!! :)
PS. Nie zdazylo sie jeszcze u nas aby ktos zlootowal epixa tylko dlatego ze jego staty polepsza sie o malo zauwazalna ilosc punktow, wiec skoro nie ma problemu to nie ma co wkladac tego kija w mrowisko. |
Ja sie tym nie przejmuje i to nie ja ten temat wywolalem, wiec ta uwaga raczej nie do mnie. :)
W poprzedniej gildii bylem weteranem i prawie zwasze z najwyzsza iloscia DKP i % udzialu w rajdach. Tez mnie dotknelo DKP cap, zerowanie DKP itp i nigdy nie mialem nic przeciw i teraz tez sie nie skarze i nie proponuje jakichkolwiek zmian.
Pisze tylko to co mysle. Jedni sie z tym zgodza, inni beda za a nawt przeciw. a inni przeciw - tak to jest i nikt tego nie zmieni.
Na wszystkie tematy staram sie spojrzec obiektywnie z roznych pozycji w mysl zasady punkt widzenia zalezy od punktu siedzanie :) - jakos to tak bylo chyba :) |
|
|
|
|
Strasia
Straszyk not ded
|
Wysłany: 2008-04-29, 17:29
|
|
|
Nightblóód napisał/a: | PS. Nie zdazylo sie jeszcze u nas aby ktos zlootowal epixa tylko dlatego ze jego staty polepsza sie o malo zauwazalna ilosc punktow |
Ale się zdarzy jak mi t5 z kaela wypadnie (nosz, nie zuważalną to może nie ;>)
PS.
Dzidzia napisał/a: | a tak jasno i zwięźle chodzi o rozwój równomierny członków gildii, czyli szansa dla wszystkich z uwzględnieniem minimalnych priorytetów dla weteranów |
Już był taki jeden co kciał "wszystkim po równo" teraz jego zwłoki można oglądać w mauzoleum w Moskwie... |
|
|
|
|
Dzidzia
|
Wysłany: 2008-04-29, 18:34
|
|
|
Ty Straszyk nawet historię znasz :D będą z Ciebie ludzie... wbrew temu co niektórzy sądzą :) ;) |
_________________ 35 - 5 to go! |
|
|
|
|
|