• Strona główna  • Forum   • Szukaj  • Użytkownicy  • Grupy
• Rejestracja  • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Zagadka nr 2 - matematyczna :>
Autor Wiadomość
Repcak 

Hunta Masta :)

Wysłany: 2008-09-10, 14:12   

To nie ma sensu. :) Zalezy od wiatru.. od sily rzutu.. od wagi peta, (niektorzy nie dopalaja :p) od tego czy nim rzucimy prosto czy "pstrykniemy" aby lecial z obrotami i teraz miliony sposbow na kazdy rodzaj poruszania sie peta oporu powietrza, jak pisano powyzej sila sprezystosci.. sila pedu, sila oporu.. od nawierzchni w ktora trafi ( przylozcie glowe do ziemi i spojrzcie na te malutkie wybojki.. zalezy tez jak w nie trafi) I i znow na kazdy sposob rozny sie odbije znow opor wiatru liczyc... xD... za setki czynnikow ktore maja tu znaczenie.

A prosto matematycznie? Prawdopodobienstwo wyliczyc :) Mam na matmie teraz to wim :D (rzut moneta xD)

Anula 

Wysłany: 2008-09-10, 14:30   

O ile pamietam cos z rachunku prawdopodobienstwa to jest tzw. metoda Monte Carlo do obliczania tego typu problemow - polega ona na wykonywaniu rzutow naprawde i liczenie ile bylo udanych. Im wieksza proba tym lepiej

W rachunku prawdopodobienstwa zaklada sie ze wszystkie zdarzenia sa takie same, a w przypadku peta rzucanego do kratki w zasadzie sa inne - jak pisaliscie inna dlugosc, kat padania i pewnie miliony innych czynnikow.

Nightblóód

Wysłany: 2008-09-10, 17:37   

wszystko sprawadz sie do tego, ze rzucajac peta myslisz intesywnie o tym aby wpadl koniecznie do kanalizacji i daje to wynik odwrotny do zamierzonego...jesli do problemu podejdziesz na innej zasadzie, tj. za wszelka cene mysl, aby odbil sie on od kratek i spadl na ulice, to zapewniam Ciebie ze otrzymasz zupelnie inny wynik :mrgreen:

a dlaczego tak jest??? nie wiem! :P

Kwinto 

Piąte koło u wozu

Wysłany: 2008-09-10, 18:00   

Tak tak, a latanie to sztuczka polegająca na tym, żeby rzucić się na ziemię i w nią nie trafić!

Vegelus 

RAAAAAGE!!!

Wysłany: 2008-09-10, 18:09   

Nie wiem czemu, ale to z tym celowaniem (jak i cały problem) przypomina mi o tym, jak trenowali zrzucanie pierwszej bomby atomowej. Drobne drgnięcie celowniczego (bo zauważył cel w wizjerze i delikatnie się poruszył, o raptem parę centymetrów) powodowało odchylenia liczone chyba w setkach metrów. A rozwiązaniem okazała się usztywnienia jego stanowiska, która uniemożliwiała ten konkretny ruch głową.

A przynajmniej tak coś z którejś ekranizacji kojarzę :>

Odpowiedz do tematu