O DPSie i nie tylko - cd 2 x T4 z forum rogali |
Autor |
Wiadomość |
Soucouyant
|
Wysłany: 2008-05-15, 22:17
|
|
|
wynierz kwinto dowolna inna walke ;) |
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2008-05-15, 22:24
|
|
|
VR, zanim lekarze wyepixowali się tak, że leczą cały rajd pod bossem? :)
Oj wiem, wiem, Souc. Ranged u nas w gildii daje czadu niesamowicie. Ale Veg o tej właśnie pisał w shoutboxie ;) |
|
|
|
|
Vegelus
RAAAAAGE!!!
|
Wysłany: 2008-05-15, 23:14
|
|
|
Tja, tak samo było zanim dostaliście WF i 10% melee AP, które Wam daje ile? 20-40% dpsu łącznie? Do tego Imp. LoTP i Battle Shout. Podczas gdy z buffowaniem grup ranged jest zazwyczaj... róznie? Ciekawe, jak by ten Wasz dps wyglądał, jakby każdy z Was w innej grupie był. Pewnie tak samo jak kiedyś, zanim Antek zaczął Wam dobrze robić - czyli jak Strasiu rajdujący jako arms :P. Ale z tego doskonale sobie sprawę zdajesz Kwinto. Korzystacie wyłącznie z tego, że jest tylu melee i nie ma żadnego sensu pakować ich inaczej (bo prócz ferali i Antka mocno w tym momencie siebie gimpującego, pożytku poza taką grupą z melee nie ma), niż razem do jednej grupy (nie licząc sytuacji, gdy ferale są gdzieś indziej potrzebni lub czegoś innego potrzebują).
VR też nie jest dobrym przykładem. Początkowo lekarze byli zbyt ciency, żeby Was leczyć, więc musieliście nogi za pas brać przy poundingach. Później się wyepixowali na tyle, że mogli Was utrzymać przy życiu (podczas gdy ranged co robi? A tak - biega). A teraz jest tak jak mówisz. I wszystko to było widać po przeglądaniu recapa/recounta/WWSa łącznie z pierwszym rajdem, na którym był z nami Antek - wtedy pierwszy raz melee byli wyraźnie u góry.
W sensie porównania dpsu dobre walki to Lurker i Morogrim. Może Naj, ponoć Akama, ale tu nie jestem do końca przekonany. Z punktu widzenia hunterów Morogrim przede wszystkim, tam z Souciem ciekawe liczmy uzyskaliśmy jeśli dobrze pamiętam. Lurker mniej (przynajmniej w moim przypadku - mimo próbowania różnych ustawień, często miewam LoS na spoucie w wodzie).
Aha, zdaje mi się, że nie miałem na myśli tylko i wyłącznie tej walki, ale może to ja kontekst tamtych wypowiedzi ze spamboxa źle zrozumiałem. |
_________________ Incredible! You have managed to screw up the screw up! |
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2008-05-15, 23:46
|
|
|
Whinuj gdzieś indziej, Veg :> |
|
|
|
|
Undet
Pijak i Zlodziej
|
Wysłany: 2008-05-16, 00:22
|
|
|
hmm a ja wlasnie sie dziwie, gdyz meele dps byl w poprzednich moich gildiach bardzo wysoko. Ba, znam nawet takiego oficera rogali ktory jak widzial ze ktorys z lotrzykow nie jest w pierwszej 5 dmg done to byl opieprz :P. |
_________________ Kwintesencja Szadoł Pryszczowania |
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2008-05-16, 00:55
|
|
|
No tak, ale weź pod uwagę, że rogal robi jakieś 60% dpsu z własnego gearu i skilli, a w 40% jest pijawką buffów i debuffów rajdowych i grupowych. Podobnie zresztą jak większość klas i speców. W moim idealnym świecie, mam dużo więcej buffów/debuffów, niż mamy w gildii, ale doskonale sobie zdaję sprawę, że wtedy brakłoby buffów/debuffów dla innych. Nie mówiąc nawet o tym, że hunterzy by prędzej się skichali, niż zainwestowali np. w impr. hunter's mark, bo nie w tym rzecz - doskonale sobie zdaję sprawę, że potrzebują tych talentów gdzieś indziej. Ale nie zmienia to faktu, że właśnie jakieś 40% mojego dmg done to tak naprawdę dmg done tych pozostałych uczestników rajdu (również szadoł pryszcza z Misery :) ).
I rzeczywiście rzadko się zdarzają rajdy, na których mamy właśnie taki układ grup, który pozwala nam wyciągnąć więcej niż 80% tego, co byśmy mogli - ale jak mówię - doskonale rozumiem, że wtedy brakło by debufów etc dla innych. I tak szczerze powiedziawszy, to fakt, że melee nie jest w <ZL> doceniane i dopieszczane jak w innych gildiach, nie jest taki zły - pozwala utrzymać populację melee w na tyle małej wielkości, żebyśmy nie mieli dużej konkurencji do lootu :) |
|
|
|
|
Demelain
alias Alishya
|
Wysłany: 2008-05-16, 08:11
|
|
|
Kwinto napisał/a: | I rzeczywiście rzadko się zdarzają rajdy, na których mamy właśnie taki układ grup, który pozwala nam wyciągnąć więcej niż 80% tego, co byśmy mogli |
Kurde, Kwinto, oświeć mnie, bo zgłupiałam. NA PRAWIE KAŻDYM RAJDZIE masz w grupie szamka z WT i hero, warrka z BS, ferala z LotP, bębenki, a ostatnio jeszcze często IFF na bossie. Jakich buffów Ci brakuje? CoR, żeby boss szybciej zabijał tanka, czy czegoś jeszcze? :P
PS. A co Ci niby daje Misery? |
_________________ drzewo jest przegięte :roll: |
|
|
|
|
Soucouyant
|
Wysłany: 2008-05-16, 08:33
|
|
|
Kwinto napisał/a: | 40% mojego dmg done to tak naprawdę dmg done tych pozostałych uczestników rajdu | , no ale tez wlasnie o to chodzi Kwinto, ostatnio hunter (jeden:/) jak dostanie ferala to jest happy, a i tak praktycznie caly czas jest nad wami. Melee, tak jak Alishya napisala, na ostatnich rajdach maja wszysto czego mogliby chciec, nie kazdy ma tak rozowo, wiec wydaje mi sie (zreszta i nawet bez tego, patrz post Undeta, z ktorym sie w 100% zgadzam), ze od melee powinnismy wymagac troche wiecej niz topowanie dps'u na jednym bossie, ktory notabene na wielu forach jest uwazany jako wlasnie melee one ;) |
|
|
|
|
Wilk
|
Wysłany: 2008-05-16, 09:35
|
|
|
Mój kot wcale nie chce Antka z dziadowskim WF, chce hunterów, najlepiej 3 plus Antek z odrobinę mniej dziadowskim agi :P
Wracając do tematu, mój kot też chce 2xt4 i podpisuje się pod ideą czterema łapami ;) |
|
|
|
|
Vegelus
RAAAAAGE!!!
|
Wysłany: 2008-05-16, 09:47
|
|
|
Alishya napisał/a: | Kwinto napisał/a: | I rzeczywiście rzadko się zdarzają rajdy, na których mamy właśnie taki układ grup, który pozwala nam wyciągnąć więcej niż 80% tego, co byśmy mogli |
Kurde, Kwinto, oświeć mnie, bo zgłupiałam. NA PRAWIE KAŻDYM RAJDZIE masz w grupie szamka z WT i hero, warrka z BS, ferala z LotP, bębenki, a ostatnio jeszcze często IFF na bossie. Jakich buffów Ci brakuje? CoR, żeby boss szybciej zabijał tanka, czy czegoś jeszcze? :P
PS. A co Ci niby daje Misery? |
CoR, wraz ze Strasiem (albo któryms warkiem OT, których mamy w gildii kilku) mającym Imp Demo Shout do zniwelowania +AP (któryś warek powinien mieć 2-3 pkt w Imp Demo Shout i tak, nawet jeśli nie używamy CoR), Expose Weakness od survi hunta (który może byłby w stanie dać też to dziadowskie Imp Hunters Mark), arms warka, który daje jeszcze +2/4% do fizycznych obrażeń z Blood Frenzy, a na dodatek może jeszcze retradyna. Z debuffów, które teraz dostaje, zapomniałaś o Sunder Armor.
A co do whine'a Kwinto, to sam go uprawiasz od czasu do czasu, choćby tym tekstem o Imp. Hunters Mark, naszą rozmowią kiedyś na ten temat (a w szczególności jej końcówką). To, co wcześniej napisałem to było zwykłe stwierdzenie kilku łatwo zauważalnych faktów, nic więcej.
Wilk napisał/a: | Mój kot wcale nie chce Antka z dziadowskim WF, chce hunterów, najlepiej 3 plus Antek z odrobinę mniej dziadowskim agi :P
Wracając do tematu, mój kot też chce 2xt4 i podpisuje się pod ideą czterema łapami ;) |
Gdyby Unleashed Rage nie działało wyłącznie na melee AP, to byłaby to idealna grupa ;) . |
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2008-05-16, 10:03
|
|
|
Nie ma potrzeby tak emocjonalnie kurde'ować . Ja nie narzekam, że mamy za mało, tylko stwierdzam fakt, że moglibyśmy mieć więcej. A tak a propos tego zwyczajowego topowania DPSu przez rogali, to jest to urban legend, jak się spojrzy w WWSy innych gildii, to _zazwyczaj_ na górze są magowie i locki. Fakt, że _zazwyczaj_ u nas rządzą hunterzy, może świadczyć o tym, że albo mamy imba hunterów albo beznadziejną resztę :> Skłaniam się do pierwszej opcji. |
|
|
|
|
Strasia
Straszyk not ded
|
Wysłany: 2008-05-16, 11:48
|
|
|
Vegelus napisał/a: | (któryś warek powinien mieć 2-3 pkt w Imp Demo Shout i tak, nawet jeśli nie używamy CoR), |
Na mnie nie licz... każdy punkcik się liczy żeby tylko overdepeesować rogali...
A fakt że melee bez buffów dpsu nie robi, nic nie zmienia, jeżeli mamy te buffy, prawda? (tym bardziej że innym te buffy... mniej się przydają) |
_________________ tup tup :< |
|
|
|
|
Keyholder
|
Wysłany: 2008-05-16, 16:35
|
|
|
Kwinto napisał/a: | A tak a propos tego zwyczajowego topowania DPSu przez rogali, to jest to urban legend, jak się spojrzy w WWSy innych gildii, to _zazwyczaj_ na górze są magowie i locki. Fakt, że _zazwyczaj_ u nas rządzą hunterzy, może świadczyć o tym, że albo mamy imba hunterów albo beznadziejną resztę :> |
No, no, no... a podobno moja 4-5 pozycja w damage done na Recouncie w ostatnich KZ, w ktorych brałem udział to tylko była wina mojego źle dobranego buildu... Czyżby jednak dodatkowo istniały jakieś okoliczności obiektywne?
Tak się tylko zastanawiam. Nie wymagam odpowiedzi :D |
_________________ Keyholder |
|
|
|
|
Vegelus
RAAAAAGE!!!
|
Wysłany: 2008-05-16, 16:39
|
|
|
Key, mowa o 25man, nie o 10man, gdzie jest 5-7 dpsów... |
|
|
|
|
Kergoth
Taki sobie Brodacz ;)
|
Wysłany: 2008-05-16, 16:56
|
|
|
Kwinto napisał/a: | A tak a propos tego zwyczajowego topowania DPSu przez rogali, to jest to urban legend, jak się spojrzy w WWSy innych gildii, to _zazwyczaj_ na górze są magowie i locki. Fakt, że _zazwyczaj_ u nas rządzą hunterzy, może świadczyć o tym, że albo mamy imba hunterów albo beznadziejną resztę :> Skłaniam się do pierwszej opcji. |
niestety panie Rogal :( przykro mi to mówić ale już ze dwie gildie widziałem gdzie top był w sunwell np Grand Warlock Alythess był 1hunter 2 rogal potem hunter czyli nie wiem jak to ma wyglądać na innych bosach, tam tak było... W jak dobranym składzie byli tego też nie wiem ... natomiast zapewne byli w takim by im sprzyjał dps |
|
|
|
|
|
|
|
|