• Strona główna  • Forum   • Szukaj  • Użytkownicy  • Grupy
• Rejestracja  • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
[Ankieta] WoWhead.PL?

Czy jesteś zainteresowany/a polską stroną z poradnikami do WoW?
Tak
41%
 41%  [ 7 ]
Nie
58%
 58%  [ 10 ]
Głosowań: 17
Wszystkich Głosów: 17

Autor Wiadomość
Semthril 

Knight of the Ebon Blade

Wysłany: 2008-01-03, 14:46   [Ankieta] WoWhead.PL?

Witam!

Czy uwazacie, ze przydalaby sie Polska strona, gdzie byłoby można poczytać poradniki do WoW (klasy, instancje, questy, itp itd) po polsku? A może bardziej spodobał by sie wam odpowiednik WoWheadu, ale po polsku?
Może uważacie, że tłumaczenie tego jest bezsensowne, bo te angielskie są wystarczająco dobre? A może wolelibyście poczytać o tym po polsku?

Proszę o wasze zdanie:)

with vengeance fighting along with other heroes
in order to purify all remaining evil from Azeroth
and get his own revenge on Arthas, The Betrayer

Strasia 

Straszyk not ded

Wysłany: 2008-01-03, 15:25   

ja sie tam wole doksztalcac w angielskim...

Vegelus 

RAAAAAGE!!!

Wysłany: 2008-01-03, 15:33   

Jedno nieudane Blackwing Lair wystarczy według mnie.

Nightblóód

Wysłany: 2008-01-03, 23:07   

mysle ze nie da sie grac w WoWa bez podstawowej znajomosci angielskiego, a jak sie zna podstawy to mozna wszystko znalezc.

Semthril 

Knight of the Ebon Blade

Wysłany: 2008-01-03, 23:17   

Ok, a jesli chodzi o same poradniki typu grind, power lvl, rep, klasowe itp itd?

Keyholder 

Wysłany: 2008-01-03, 23:40   

Jeżeli mają być pisane taką polszczyzną, jakiej przykłady spotyka się na tym forum, to kategorycznie sprzeciwiam się jakimkolwiek tłumaczeniom.
Zresztą niektórych pojęć nie da się dobrze przetłumaczyć na język polski.

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2008-01-04, 10:09   

Sem, imo, przydałaby się dobra i kompletna polska strona o WoW. Ale nie jakaś tam strona. Musi być naprawdę dobra i kompletna. Bo takich, na których są nikomu niepotrzebne pierdoły, jest już kilka.
Pamiętaj, że wiele tematów treścią wypełniają użytkownicy, bo to, co najciekawsze, można znaleźć w komentarzach. A żeby przyciągnąć użytkowników, trzeba - jeszcze raz to podkreślę - umieścić na stronie praktyczne i KOMPLETNE informacje. Nie szuka się np. przepisów na thottbotcie, bo ich spis jest tam dziurawy, jak sito. Dobry jest natomiast np. na allakhazamie. Jeśli chodzi o questy, nie będzie łatwo zrobić konkurencję thottowi, bo można tam znaleźć naprawdę wszystkie. W dodatku z licznymi komentarzami użytkowników, które stanowią prawdziwą wartość tego serwisu (nawet jeśli większość z nich jest bez sensu, w żółtych postach zawsze są przydatne informacje).
Kolejny mega istotny warunek powodzenia, to dobrze działająca wyszukiwarka, która znajduje to, czego szukasz, a nie jakieś bzdury nie na temat, co niestety często się zdarza.
Poradniki klasowe? Czemu nie? Ale samemu ciężko Ci będzie oddzielić ziarno od plew. Żeby napisać taki poradnik, nawet opierając się na tłumaczeniach, powinno się jednak sporo wiedzieć o opisywanej klasie. Z całym szacunkiem, ale czy znasz się dostatecznie dobrze na jakiejś oprócz magów?
Co do poziomu językowego zgadzam się z Key. Na szczęście mój angielski jest na tyle kiepski, że lwiej części błędów językowych na anglojęzycznych portalach po prostu nie dostrzegam. Rozumiem, że na styl postów użytkowników ciężko coś zaradzić, ale podstawowe treści powinny być napisane poprawnie. W przeciwnym razie przynajmniej część potencjalnych zainteresowanych będzie od takiego portalu po prostu odrzucać.

A.

PS. Rozumiem, że do stworzenia strony chcesz się przymierzyć po maturze. Bo skoro nie masz czasu na rajdowanie dwa razy w tygodniu (choć, jak widzę, na grę znajdujesz całkiem sporo :P), to o pisaniu poradnika chyba nie ma co wspominać...

Keyholder 

Wysłany: 2008-01-04, 11:14   

Alishya napisał/a:

Co do poziomu językowego zgadzam się z Key.
W języku polskim rzeczowniki odmieniają się przez przypadki. A mój nick to Keyholder - jestem Klucznikiem, nie Kluczem :D

Semthril 

Knight of the Ebon Blade

Wysłany: 2008-01-04, 12:00   

Alishya napisał/a:
PS. Rozumiem, że do stworzenia strony chcesz się przymierzyć po maturze. Bo skoro nie masz czasu na rajdowanie dwa razy w tygodniu (choć, jak widzę, na grę znajdujesz całkiem sporo :P ), to o pisaniu poradnika chyba nie ma co wspominać...

Tak, dokładnie rzecz biorąc w wakacje.

Chciałem stworzyć serwis Web 2.0, połączenie WoWwiki z WoWheadem i strony z poradnikami power lvl/xp/rep/class/proffesion itp itd :) Ale jeśli już to od strony technicznej żeby sobie poćwiczyć. Sam napisze parę poradników, ale większość powinna być napisana przez innych na zasadzie wiki, plus system wykop/zakop i komentarze.

Co do mojego czasu - Aga, pisałem wczoraj na G. A co do sporej ilości czasu na granie - to zapewniam, dużo go nie mam. A jeśli pijesz do mojego alta - szamana, to został stworzony przez święta i dzięki patchowi 2.3 i mojej w miarę dobrej znajomości topografii krain pre TBC, oraz pomocy gildiowiczów udało mi się dingnąc 50 w 3 dni played. To dużo? Średnio 3h dziennie. A to maks ile mogę obecnie dziennie poświęcić na grę. Oczywiście, nie oznacza to, że nie posiedzę czasami po 5, 6. Ale za to nie będzie mnie przez parę kolejnych dni, więc wyjdzie na to samo. Na dodatek nie jestem na dzień dzisiejszy przewiedzieć w które dni dam rade, a w które nie. Do czasu gdy nie napisze matury, nie chce mieć dodatkowego "obowiązku" 2 dni w tygodniu. A do gry będę wchodził tylko gdy mam na to ochotę.
Złe podejście? No cóż. Przynajmniej nie będę zajmował spota komuś, kto chce i może regularnie chodzić na rajdy.

Keyholder 

Wysłany: 2008-01-04, 12:42   

Semthril napisał/a:

Chciałem stworzyć serwis Web 2.0, połączenie WoWwiki z WoWheadem i strony z poradnikami power lvl/xp/rep/class/proffesion itp itd :) Ale jeśli już to od strony technicznej żeby sobie poćwiczyć. Sam napisze parę poradników, ale większość powinna być napisana przez innych na zasadzie wiki, plus system wykop/zakop i komentarze.
W wakacje? To już w wolnym czasie nie ma nic lepszego do robienia jak tworzyć strony?

Nadhira 

Wysłany: 2008-01-04, 14:43   

moge pomoc w tlumaczeniach :P

Semthril 

Knight of the Ebon Blade

Wysłany: 2008-01-04, 15:17   

Keyholder napisał/a:
W wakacje? To już w wolnym czasie nie ma nic lepszego do robienia jak tworzyć strony?

Nawet nie wiesz jaka to fajna zabawa ;)

Konradpl 

WoWPlayer

Wysłany: 2008-01-04, 15:54   

Nie chodzi o to... Ja patrze na to z całkiem innej strony może dlatego że jestem w mat-fizie :P i chcę iść na informatykę. W sumie jeżeli taki portal osiągną by naprawdę dużą popularność to co szkodzi zamieścić w CV do przyszłej pracy projektanta stron internetowych zdanie "Stworzyłem portal internetowy z ilością odwiedzin ponad 10k/dzień" Ja popieram taką idee i jestem chętny pomagać zarówno od strony merytorycznej jak i technicznej. Tylko to co powiedziała Veg i Agnieszka. trzeba dokładnie przemyśleć jakie treści będzie zawierać żeby nie był to następny BWL portal :)

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2008-01-04, 16:02   

Keyholder napisał/a:
W języku polskim rzeczowniki odmieniają się przez przypadki. A mój nick to Keyholder - jestem Klucznikiem, nie Kluczem :D

A ja jestem Alishyą, nie Ali Babą, a w RL - Agnieszką, a nie ropuchą agą. Mimo wszystko naprawdę nie widzę nic złego w skracaniu mojego nicka czy imienia. Język polski taką możliwość dopuszcza. Btw. Keyholder to nie jest polskie słowo, więc skracanie go nie powoduje zmiany znaczenia, bo po polsku ani Keyholder, ani Key nic nie znaczy. Oczywiście możesz się uprzeć, że powinnam pisać "Key'em", ale chyba zgodzisz się, że brzmienie "kijem" nie jest zbyt fortunne... :P Mam do Ciebie mówić Kluczniku? To zmień nick na Klucznik.

A.

Kwinto 

Piąte koło u wozu

Wysłany: 2008-01-04, 16:49   

Nie może się upierać na Key'em, bo apostrof daje się tylko po głoskach, których się nie wymawia :) Co do zmiany na Klucznika, to chyba nikt nie ma wątpliwości, że dość szybko zostałby skrócony do Klucza? :) Nie ze złośliwości - po prostu ludzie mają taką skłonność, że skracają to co się da skrócić. Zapytajcie Nefa, Ony, Attu i Moro, czy im się to podoba :)

Zaś co do robienia portalu z bazą danych (questów, itemów, spelli), to naprawdę nie chciałbym gasić waszego entuzjazmu, ale po pierwsze - treści tych baz są generowane przez odpowiednie addony, a ręczne wpisywanie wszystkich informacji i dbanie o update'y byłoby bardzo pracochłonne. Z drugiej zaś strony, jeśli robić to po polsku, to i nazwy trzeba spolszczyć - a jak tu zdecydować, które? Bo itemów/spelli na pewno nie. A nazwy krain, frakcji? A wiecie może jak przetłumaczyć słowo Scourge?
Być może spolszczenie wowwiki (np. w zakresie opisu świata i poradników dla klas) byłoby dobrym pomysłem - ale to jest już tylko robota polegająca na wypełnianiu kontentu i ewentualnie zrobieniu własnej szaty graficznej do engine'u wiki.

Odpowiedz do tematu