Papa |
Autor |
Wiadomość |
Alyone
|
Wysłany: 2007-11-26, 00:48 Papa
|
|
|
Niestety przenosiny mojej postaci (dwóch postaci) z innego serwera nie miały sensu. Zawiodłem się na pewnych sprawach. Moje krytyczne uwagi odnośne systemu DKP zostały zignorowane (oczywiście tylko przez oficerów). Źle się u Was czuję (chociaż niektóre osoby naprawdę polubiałem).
Szukałem gildii rajdowej. Gildii rajdowej ze sprawiedliwym podziałem lootów (wybaczcie, ale jeżeli przedmiot którego dana postać w danej chwili nie potrzebuje, ale może się kiedyś przydać jeżeli zmieni build idzie na DE jest chore, przy czym nikt inny tego przedmiotu nie chce).
Weteran, żołnierz, rekrut.... Mur nie do przeskoczenia.
Dwa tygodnie, dwa miesiące... Eh, szkoda gadać.
Do tych, którzy myślą, że wykorzystałem gildię:
Przeniosłem dwie postacie, żeby u Was być (prawie 200 zł),
gdybym chciał to wg regulaminu mógłbym rolować mackę z Yaremem w nieskończoność do minus niewiadomo ile dkp, ale mu ja zostawiłem,
reszty lootów nikt nie chciał (może z wyjątkiem t4 shoulders, za które Deks możemy uregulować rachunek).
Zresztą, coś z siebie dałem. Pomogłem Wam, więc coś chyba mogłem dostać...
Z niektórymi osobami było miło. Z niektórymi nie było miło.
Serdecznie pozdrawiam i życzę sukcesów.
P.S.
Pracujcie nad regulaminem. |
|
|
|
|
Semthril
Knight of the Ebon Blade
|
Wysłany: 2007-11-26, 07:32
|
|
|
Pozwol, ze odpowiem w swoim imieniu, bo zadnym oficerem nie jestem.
Cytat: | (wybaczcie, ale jeżeli przedmiot którego dana postać w danej chwili nie potrzebuje, ale może się kiedyś przydać jeżeli zmieni build idzie na DE jest chore, przy czym nikt inny tego przedmiotu nie chce). |
Jesli chce to przeciez moze wziac. Ale musi zaplacic 10 DKP (czyli najmniejsza mozliwa sume za epicka). To proste i gdzie tu niesprawiedliwosc?
Cytat: | Weteran, żołnierz, rekrut.... Mur nie do przeskoczenia. |
Mur!? Jaki mur? Wystarczy troche zaangazowania, zalatwienie najlepszych itemkow pre-raid i pare enchantow :/
Cytat: | Dwa tygodnie, dwa miesiące... Eh, szkoda gadać. |
Dwa miesiace to fakt, przesada. Ale dwa tygodnie.. Hm... Niby jak mamy poznac kogos w miare dobrze w jeden, dwa dni?
A jesli chodzi o wczorajszego Gruula. To rzeczywiscie, to byla jakas totalna masakra. Tak niezdyscyplinowanego rajdu nigdy w zyciu jeszcze w ZL nie widzialem! Tyle drobnych problemow... Poczulem sie jak na jakims sredniej jakosci PUGu :/
Co do DKP, to ja raczej nie mam zastrzezen, po za takimi, ze w tym momencie jest mnostwo osob na minusie, co w dobrym systemie DKP nie powinno miec miejsca. |
_________________ Once a powerfull mage,
raised again to continue in Lich King's command.
Now fearless Knight,
with vengeance fighting along with other heroes
in order to purify all remaining evil from Azeroth
and get his own revenge on Arthas, The Betrayer |
|
|
|
|
Nadhira
|
Wysłany: 2007-11-26, 09:06
|
|
|
:( moje emotka chyba mowi wszystko :( |
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2007-11-26, 10:58
|
|
|
To jest prosta sprawa - odstęp czasowy jest po to, żeby ludzie, którzy do nas przychodzą, nie nachapali się epików kosztem regularnych graczy, po czym nie wyszli pod byle pretekstem. Zwłaszcza Ty, Alyone, nie masz najmniejszych powodów do bycia poszkodowanym - przyszedłeś w zielono-niebieskim, po trzech tygodniach chodzisz w epikach (BA! Nawet masz loot z princa i T4 z Maulgara - my rajdowaliśmy swoimi postaciami ponad pół roku zanim w ogóle zobaczyliśmy loot z Maulgara).
Twoich krytycznych uwag nikt nie ignorował, każdy jeden oficer po kolei wskazywał ci słabe punkty tych uwag, poświęcając dużo swojego czasu na to, aby swoje racje przedstawić.
Jeżeli mimo to uważasz, że zostałeś bardzo niesprawiedliwie potraktowany, bo masz po trzech tygodniach tylko siedem epików a nie osiem - bardzo nam przykro, zwłaszcza wobec tych graczy, którzy są oddani gildii i dobrze się im u nas gra, ale tylu dropów jeszcze nie dostali. |
|
|
|
|
Demelain
alias Alishya
|
Wysłany: 2007-11-26, 11:05
|
|
|
Alyone napisał/a: | Moje krytyczne uwagi odnośne systemu DKP zostały zignorowane (oczywiście tylko przez oficerów) |
Na próby przekonania Alyone do paru obowiązujących w ZL rozwiązań poświęciliśmy w sumie kilka godzin, więc określenie "zignorowane" chyba nie do końca odzwierciedla stan faktyczny. Nie udało się? Trudno. Dyskusja jest możliwa, ale tylko wówczas, gdy obie strony używają argumentów (czyli uzasadniają swoje stanowisko i zbijają poglądy rozmówcy). Żadna teza nie staje się prawdziwa tylko dlatego, że została powtórzona 100 razy.
Alyone napisał/a: | Szukałem gildii rajdowej. Gildii rajdowej ze sprawiedliwym podziałem lootów (wybaczcie, ale jeżeli przedmiot którego dana postać w danej chwili nie potrzebuje, ale może się kiedyś przydać jeżeli zmieni build idzie na DE jest chore, przy czym nikt inny tego przedmiotu nie chce). |
Nie znam gildii rajdowej używającej dkp, w której epiki rozdawano by za darmo. Uzasadnienie jest proste. Jeśli Alyone weźmie dziś jakiś przedmiot za 0 dkp tylko dlatego, że nie ma do niego konkurentów (bo jest jedynym casterem noszącym maile), to później będzie miał przewagę w licytacji np. healerskiego pierścionka nad priestami, którzy niczego nie dostaną za darmo, bo o każdy przedmiot przeznaczony dla nich konkuruje kilku chętnych. To byłoby po prostu nieuczciwe. Niestety nie zdołaliśmy go do tego przekonać.
Alyone napisał/a: | Weteran, żołnierz, rekrut.... Mur nie do przeskoczenia.
Dwa tygodnie, dwa miesiące... Eh, szkoda gadać. |
To chyba oczywista nieprawda. Najlepszy dowód, że Alyone został żołnierzem 15. dnia pobytu w ZL (w większości gildii rajdowych trial trwa miesiąc) i to bez dodatkowego test runu, bo GM zaliczył mu po prostu rajdy, w których brał udział. Weteranami też zostały już 3 osoby, które nie były nimi w chwili wprowadzenia regulaminu, więc naprawdę nie widzę tego "muru nie do przeskoczenia". Wydaje mi się, że dwumiesięczny staż poprzedzający uzyskanie stopnia weterana, czyli najwyższej rangi rajdowej w gildii, to nie jest żaden kosmos. Zwłaszcza, że GM, który ma głos rozstrzygający, zawsze może ten okres skrócić, jeśli gracz spełnia wymogi formalne, a jego aktywność w gildii na to zasługuje. To właśnie próbowaliśmy wytłumaczyć Alyone. Niestety bez skutku. Mówi się trudno.
A.
PS
Semthril napisał/a: | A jesli chodzi o wczorajszego Gruula. To rzeczywiscie, to byla jakas totalna masakra. Tak niezdyscyplinowanego rajdu nigdy w zyciu jeszcze w ZL nie widzialem! Tyle drobnych problemow... Poczulem sie jak na jakims sredniej jakosci PUGu :/ |
Imo, szwankowały trzy elementy - w sumie te same, co poprzednio.
1. Buffy paladyńskie: Sorry, Marcin, ale to nie może tak wyglądać. Jeśli masz wątpliwości, jak je podzielić, bo nie wiesz, ilu paladynów będzie w rajdzie, masz do mnie/do Marka wszelkie namiary (jeśli sam nie umiesz tego sprawdzić w raid plannerze lub rozkładzie jazdy). Naprawdę za każdym razem tracimy na te nieszczęsne buffy za dużo czasu.
2. Podział łupów: Wychodzi nieznajomość zasad dkp. Zakładam, że wszyscy potrafią czytać (i pisać, gdyby chcieli o coś zapytać). Na rajdzie nie ma miejsca na takie dyskusje. Jeśli ktoś nie rozumie/nie wie, jego problem. Na wyjaśnianie wątpliwości jest czas wcześniej.
3. Nieprzygotowanie taktyczne pojedynczych osób: Po to jest rozkład jazdy, żeby każdy wiedział, co do niego należy. Tłumaczenie "nie wiedziałem, czy idę na rajd" niczego nie załatwia. Już samo zgłoszenie się w raid plannerze oznacza konieczność przygotowania się z taktyki. A informacje o składzie można znaleźć na forum (w raid plannerze i rozkładzie jazdy). |
_________________ drzewo jest przegięte :roll: |
|
|
|
|
Keleborn
|
Wysłany: 2007-11-26, 11:13
|
|
|
Tylko jedna uwaga. Zasady obowiązujące w gildii były i są jawne. Przystępując do gildii oświadczamy, że akceptujemy te zasady. Reszta bez komentarza. |
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2007-11-26, 11:13
|
|
|
Alishya napisał/a: | Imo, szwankowały trzy elementy - w sumie te same, co poprzednio. |
Ale jedno trzeba przyznać - Gruul poszedł nam wspaniale. IMO głównie dzięki temu, że OT był pala, którzy nie miał problemu z "not enough rage", cały czas ładnie utrzymywał się wysoko w aggro i wszyscy melee mogli nawalać ile wlezie, co się bardzo odbiło na dmg meterze zresztą. |
|
|
|
|
Cadanea
|
Wysłany: 2007-11-26, 11:14
|
|
|
Skoro juz zaczela sie dyskusja o systemie dkp.. to chcialam niesmialo zasugerowac zeby w przypadku gdy wypada przedmiot, ktory moze ktos wziasc zeby lezal w banku czekajac na ewentualnie inne czasy to sprawiedliwie by bylo zeby go dostal za max polowe dkp... (czyli 5 dkp) W ten sposob wilk syty i owca cala :P Cos za to placi, ale nie az tyle co za przedmiot, ktory moze od razu uzywac... Takie jest moje zdanie. Co wy na to? |
_________________ Hmmm... juz nie taki mały Żelek ;) |
|
|
|
|
Demelain
alias Alishya
|
Wysłany: 2007-11-26, 11:38
|
|
|
Orchide, a jak to rozwiążesz np. w przypadku casterskich clothów, którymi mogą być zainteresowani holy priesci (bo może kiedyś przerobią się na shadow)? Zauważ, że brak konkurencji o drop to nie jest norma, tylko szczególny przypadek. Zasad nie powinno się ustalać dla wyjątków, tylko dla ogółu.
Żeby być precyzyjnym, Alyone mógł od razu używać tych butów, ale do dps'a, nie do leczenia.
A. |
_________________ drzewo jest przegięte :roll: |
|
|
|
|
Vegelus
RAAAAAGE!!!
|
Wysłany: 2007-11-26, 14:36
|
|
|
Hmm, jeśli jest loot, którego nikt nie chce do akutalnego buildu, ale znalazł się ktoś, kto może użyć go kiedyś do innego buildu, to po to jest cena minimalna ustalona przecież. Może teraz nie jest przez niego używany, ale w razie zmiany buildu staje się itemem, za który pewnie by chętnie i więcej zapłacił. Tak jak Aga napisała - coś trzeba zapłacić. I po to jest minimalna cena.
Jest jeszcze zależność ceny minimalnej do liczby dkp, które można podczas rajdu zarobić, ale tutaj nie wypowiem się, bo nie miałem okazji korzystać z zasad dkp jak na razie. Mogę tylko od siebie powiedzieć, że wolę, jeśli na cenę minimalną zarabia się szybko. Nadmiar dkp i tak istnieć nie będzie - skończy się wyższymi pułapami bidów. Nic strasznego. |
_________________ Incredible! You have managed to screw up the screw up! |
|
|
|
|
Deks
|
Wysłany: 2007-11-26, 16:44
|
|
|
Nie no dla mnie to po prostu masakra jest :x Powinales szoldersy na ktore mi jezyk z ust wypadl i /gquit robisz......na moje to nawet na test run na solrieda powinien sie po jakims wiekszym odstepie czasowym odbywac.Czuje sie cholernie poszkodowany :/ |
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2007-11-26, 16:49
|
|
|
Deks - co możemy powiedzieć - jest nam cholernie przykro z tego powodu, że pomyliliśmy się co do gościa i w związku z tym kilka osób u nas w gildii jest tak poszkodowanych jak ty. Na pocieszenie mogę tylko zwrócić uwagę, że do T4 w klasach ragal/szam/pala już prawie skończyło się zapotrzebowanie, więc statystycznie w ciągu najbliższych dwóch tygodni powinieneś dostać swój sprzęt. |
|
|
|
|
Soucouyant
|
Wysłany: 2007-11-26, 16:55
|
|
|
czy to znaczy ze moge juz rollowac na wszystko? ;) |
|