zasady lootu |
Autor |
Wiadomość |
Dynia
|
Wysłany: 2015-03-17, 12:32 zasady lootu
|
|
|
Jako że na raidzie nie da się porozmawiać na ten temat i trzeba dać sobie wiele czasu do namysłu zanim podejmie się decyzję piszę o tym tutaj na forum!
Raidy są po to żeby się dobrze bawić ale też żeby się ubrać i móc robić więcej i więcej (taki był zamysł blizzarda!). Obecny system nie sprawdza się dobrze ponieważ ludzie trzymają swoją kolejkę na większy upgrade niż np. kilka ilvl lub socket lub nawet innymi statystykami co jest bez sensu bo upgrade to upgrade. Wiadomo że teraz wypadają nam itemy setowe i ludzie trzymają też rolla na te itemy zamiast np wymienić rękawiczki o tym samym ilvl'u ale innymi - lepszymi - statystykami. Bzdurą jest to że zdarzają się sytuacje że dajemy takie itemy na offspec za darmo z uwagi na to że nikt nie chce tracić miejsca w kolejce za ewentualną zmianę statystyk lub socketu/ilvlu o 6. Offspec jest wykorzystywany dużo rzadziej (a w niektórych przypadkach w ogóle) niż mainspec. Biorąc pod uwagę sytuacje że np ktoś wymienia 3 itemki do mainspeca dające te 6ilvl i socket etc. co jest dla grupy raidowej lepsze? Ubierać offspeca czy nawet minimalnie ale jednak podnosić ilvl/statystyki mainspeców? Ja wole to drugie. Takie itemy powinny być rozdawane za kryształ albo za darmo jak wolimy. Jeżeli trafiają się przykładowo 3 osoby które chcą dostać taki item dający "minimalny" upgrejd po prostu rollują i dostaje go ta która ma najwyższy roll - najuczciwszy sposób.
Offspece u magów? Tak samo jak z obecnymi offspecami - po prostu jak i tak nikt nie będzie chciał danego itemu dostaną go za darmo do offspeca a przecież sami najlepiej wiedzą jakie statystyki im są potrzebne. A jeżeli chodzi o sytuacje w której ktoś by brał item do offspeca ale nosił go do maina bo chciałby być taki sprytny - bardzo szybko by to wyszło na jaw. Ewentualnie jeszcze pozostaje kwestia kolejki tzn. drop powoduje że spadamy na sam koniec kolejki prawda? Wydaje mi się że można by to zmienić na spadek o kilka miejsc np. 5. Spowodowało by to nagradzanie ludzi którzy są na raidach cały czas bez spóźnień, niezapowiedzianych nieobecności etc. |
|
|
|
|
Keleborn
|
Wysłany: 2015-03-17, 14:57
|
|
|
Nie mam offspeca. Nie będę nic brał bo bym kłamał. Mniej więcej po połowie gram fire na aoe walki, arcane na single target. Zresztą nawet staty są podobne do obu specy. Ale nie mam nic przeciwko. |
|
|
|
|
Wilk
|
Wysłany: 2015-03-17, 19:19
|
|
|
Może jeszcze prościej? Pierwszy roll za kolejkę i tylko do mainspeca, drugi roll tylko w przypadku gdy nikt nie rollował za pierwszym razem, za 0 zł, bez znaczenia czy do offspeca, czy offoffspeca, czy mainspeca. Bez altów poza rajdem, bo nie wszyscy je mają a BoE można opchnąć. Trochę golda się przyda na pożyczki 0% :) Wątpię czy np item do resto, na który rollnie Resor zabierze Anula czy Kev, którzy do tej pory na rajdach zl nie leczyli. |
|
|
|
|
Tirranne
wonderboy
|
Wysłany: 2015-03-18, 19:28
|
|
|
Dyniek dobrze prawi! Polać mu :o |