Sprzęt do offspeca |
Autor |
Wiadomość |
Demelain
alias Alishya
|
Wysłany: 2009-01-25, 01:02 Sprzęt do offspeca
|
|
|
Sprzęt do offspeca, który już dawno temu - ze względów praktycznych - zdecydowaliśmy się wydawać za darmo, wciąż budzi wiele kontrowersji. Zwłaszcza teraz, kiedy zunifikowany w dużym stopniu healerski i casterski gear trudno czasem przypisać jednoznacznie healerom lub casterom. Ciężko znaleźć optymalną formułę. Nasza obecna, zakładająca, że offspeca mają wyłącznie klasy hybrydowe, też jest odległa od ideału i może być nadużywana.
Obawiam się jednak, że rozszerzenie prawa do darmowego offspeca na niehybrydy (które teraz mogą czuć się poszkodowane) tylko pomnoży wątpliwości. Z drugiej strony, zaostrzenie reguł (i wprowadzenie dkp za offspeca) sprawi, że hybrydy przestaną zbierać alternatywny gear, co niekoniecznie leży w interesie gildii.
Dlatego pozostaniemy przy rozwiązaniu bliskim obecnemu, w dużym stopniu opierającym się na zaufaniu do Was. Bardzo bym chciała, żeby nie było nadużywane :> Naprawdę nie byłoby fajnie przypadkiem zauważyć, że ktoś wykorzystuje wzięty za darmo sprzęt w swoim mainspecu (offspec też jest księgowany w eqdkp, więc łatwo to sprawdzić). Wsteczna opłata dkp byłaby mizerną karą wobec utraty zaufania, które potem bardzo ciężko odzyskać, jeśli to w ogóle możliwe.
Jeśli wziąłeś darmowy drop, który później uznałeś za przydatny w mainspecu (co czasami może się zdarzyć), poproś o odliczenie 10 dkp. Tak będzie uczciwie.
Ponadto, żeby ograniczyć kontrowersje, dla przedmiotów offspecowych przyjmiemy regułę (którą już stosujemy dla itemów do mainspeca), że te z mp5 są healerskie, a z hitem - casterskie. Ta zasada jest prawdziwa w 99 proc. przypadków (wyjątek robimy dla macki z KT - jedynej tak mocnej w grze). To oznacza, że healer nie będzie mógł wziąć do offspeca sprzętu z mp5, a caster - z hitem.
Dodatkowo wprowadzimy kilka zasad i obowiązków dla tych uprzywilejowanych klas, które mają prawo do darmowych dropów:
1. Każda hybryda ma prawo wyboru JEDNEGO offspecowego drzewka, do którego zbiera darmowy sprzęt.
Żeby nie wylać dziecka z kąpielą, od tej reguły zrobimy jeden wyjątek - dla Wariata. Zdarzało nam się już w bardziej i mniej odległej przeszłości wykorzystywać go w rajdzie jako lekarza i jako dps. Paladyn ma trzy bardzo jednoznaczne drzewka, a Wariat w każdym specu bywał pożyteczny dla gildii. Jeśli w przyszłości z naszej praktyki wyniknie inny taki wyjątek, przemyślimy sprawę. Tymczasem jednak Wariat będzie jedyną osobą uprawnioną do zbierania sprzętu dla retri i holy.
2. Każdy darmowy item do offspeca musi zostać porządnie wyenchantowany, wygemowany, zaopatrzony w łatki, glyphy i inne klamerki.
Po obniżce kosztów większości enchantów w 3.08 spełnienie tego warunku nie powinno być problemem. Są dwa powody, dla których wydajemy darmowy sprzęt. Po pierwsze, rozumiemy, że lekarz i tank też człowiek i musi czasem pofarmić (albo odreagować ;)), robiąc przy okazji jakiś dps. Po drugie, gildia jest mała i zdarzają nam się (odpukać, naprawdę rzadko) przejściowe braki tej lub innej roli w rajdzie. Hybrydy mogą być w takich sytuacjach bardzo pomocne. Dlatego:
3. Jeśli zbierasz darmowy sprzęt do offspeca, bądź przygotowany do zmiany talentów na prośbę gildii.
"Przygotowany" oznacza nie tylko kompletnie ubrany (brakujące sloty można uzupełnić np. rewardami za reputację lub emblemy). Jeśli zbierasz offspeca, musisz też umieć nim grać. Niekoniecznie jak najwięksi wymiatacze w tym specu, ale na przyzwoitym poziomie. Jeśli w rajdzie pojawi się dziura, nie będzie czasu na naukę od podstaw. Kiedy alternatywny spec wymaga dodatkowych addonów (typu healbot czy decursive), miej je zainstalowane i wyłączone, ale zaktualizowane, skonfigurowane i gotowe do uruchomienia w każdej chwili.
4. Jeden slot = jeden item.
Oczywiście nie zamykamy nikomu drogi do wymiany słabszego darmowego przedmiotu na lepszy, również darmowy. Ponieważ jednak możliwość zbierania sprzętu za free to przywilej, który nie wszystkim jest dany, powinien być traktowany należycie. Lepiej, żeby do banku trafił fioletowy kryształ z DE, niż żeby ktoś marnował drop, bo nawet nie pamięta, co już wziął za darmochę, a czego mu brakuje :>
Jeśli nie akceptujesz tych zasad lub wiesz, że nigdy nie zagrasz alternatywnym specem, zrezygnuj z prawa do darmowego sprzętu, jak niektórzy (np. Antoś) już uczynili.
Jeżeli przyjdą nam do głowy jakieś dodatkowe warunki, uzupełnimy ten wątek. Zostaje sticky. Traktujcie go, jako załącznik do regulaminu gildii. |
_________________ drzewo jest przegięte :roll: |
Ostatnio zmieniony przez Demelain 2009-03-16, 12:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Restor
|
Wysłany: 2009-01-25, 10:21
|
|
|
Bardzo sensowne zasady. Mam tylko jedną zagwozdkę - pomijając użyteczność niedpsową danej klasy w dps specu - konkretnie w moim przypadku (a pewnie nie tylko) DPSu offspecem Restora nie zrobię tylu co mainspecem Gesara, co do tego nie mam złudzeń. Czy w wypadku gdy zajdzie potrzeba pójścia dpsem (tudzież tankiem)
a) gildia będzie mimo wszystko wymagać respecu Restora
b) pójdę Gesarem a
i) nie powinienem mieć prawa zbierania gearu offspecowego
ii) dalej będę mógł zbierać do queszczenia itp. (co stoi trochę w sprzeczności z ww. zasadami) |
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2009-01-25, 10:35
|
|
|
Jeśli zbierasz gear (w twoim przypadku chyba do oomkina, prawda?) do offspeca, to jesteś zobowiązany do utrzymywania go w dobrym stanie (tzn ugemowienia i wyenchantowania).
Jeżeli lekarzy będzie pod dostatkiem, a będzie brakować DPS, to jeśli będzie bardzo brakować konkretnie sowy, to "gildia będzie wymagać chwilowego respecu Restora". Jeśli będzie brakować "dowolnego DPS", a będziesz wolał iść Gesarem, to nie powinno być problemu umówić się odpowiednio z RL. Założenie ogólne jest takie jednak, że twój alt musi robić przynajmniej tyle (no, powiedzmy: porównywalnie), co offspec maina, żeby rajd nie stracił.
W takim przypadku:
Alty mogą zbierać gear na dotychczasowych zasadach do swojego main speca, jeśli jednak chcą zbierać też do offspeca, to odbywa się już troszkę za bardzo kosztem gildii, która nie ma matsów z DE. Uczciwe chyba będzie postawienie sprawy: weź sobie item ale daj nam kryształa. |
|
|
|
|
Restor
|
Wysłany: 2009-01-25, 10:44
|
|
|
Kwinto napisał/a: |
Alty mogą zbierać gear na dotychczasowych zasadach do swojego main speca, jeśli jednak chcą zbierać też do offspeca, to odbywa się już troszkę za bardzo kosztem gildii, która nie ma matsów z DE. Uczciwe chyba będzie postawienie sprawy: weź sobie item ale daj nam kryształa. |
Huh? Chodzi ci o offspec maina czy offspec alta? (Mi chodziło o offspec maina w wypadku gdy sensowniej jest chodzić altem) |
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2009-01-25, 10:57
|
|
|
Restor napisał/a: |
Huh? Chodzi ci o offspec maina czy offspec alta? (Mi chodziło o offspec maina w wypadku gdy sensowniej jest chodzić altem) |
Wtedy ciągle możesz zbierać mainem jeden offspec bez problemu na tych zasadach, które opisała Alishya.
Ale nawet jeśli ty uznasz, że lepszy jest DK na danym rajdzie, to RL niekoniecznie musi się z tym zgodzić i będzie chciał sowę z jakiegoś powodu (buffy/debuffy/CR/za dużo melee/whatewer) - wtedy będziesz musiał się respecnąć. Ale to są sytuacje skrajne i małoprawdopodobne. |
|
|
|
|
Demelain
alias Alishya
|
Wysłany: 2009-01-25, 11:21
|
|
|
Kwinto dobrze gada, a ja trochę rozwinę. Sowę masz szansę ubrać lepiej niż Gesara, bo możesz nią zbierać epaxxy z Naxx 25 - dla dekla tymczasowo niedostępne. Więc co do tego dpsu, jak już będziesz miał offspeca na przyzwoitym poziomie, wcale nie byłabym taka pewna. Poza tym oomkina maina mamy w gildii tylko jednego, a ze względu na buffy/debuffy, jakie daje, potrzeba zatrudnienia Cię w tej roli może się nam zdarzyć, choć nie musi.
Korzystając z okazji, dodam jeszcze parę słów do mojego poprzedniego posta.
ad 1. Offspec oznacza inną rolę w rajdzie. Nie wchodzi więc w grę zbieranie przez hybrydę dps darmowego sprzętu do innego drzewka - również dps. Dodaję dla porządku, bo - jeśli dobrze pamiętam - raczej nam się to nie zdarza.
ad 3. Zmiana speca wymaga często nie tylko dodatkowych addonów, ale też inaczej skonfigurowanego UI. Nie ma powodu, żeby robić to w ostatniej chwili. Większość (jeśli nie wszystkie) modów do ustawiania barów ma możliwość konfigurowania kilku profili. Najlepiej więc mieć gotowy profil offspecowy i w razie potrzeby po prostu szybko się na niego przełączyć.
ad 4. Rozumiem, że można nie mieć w głowie całego kompletu offspecowych itemów. Są jednak addony, które mogą pamiętać wszystko za nas, np. BankItems |
Ostatnio zmieniony przez Demelain 2009-01-25, 11:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Wilk
|
Wysłany: 2009-01-25, 11:31
|
|
|
4. Jeden slot = jeden item.
Tylko to mi się nie podoba :) Pewnie nie wszystkich offspeców to dotyka, jednak apteczki potrzebują zestawów na różne walki, raz regen, raz dodatkowy spell power, będzie trudniej uzbierać sprzęt na różne okazje. Oczywiście nie musi to dotyczyć wszystkich slotów, ale broń, kolczyki są bardzo różnorodne. Grając tankiem, nie wyobrażam sobie sytuacji, w której posiadam tylko jeden set i zmieniając item na "lepszy ilvl" wywalam poprzedni (avoidance, mitigation, threat, survival), trzeba zmieniać ubranie, żeby skutecznie zagrać.
Generalnie, to odczuwam trochę niesmak w związku z tymi "kontrowersjami offspecowymi". W TBC miałem kilka znaczących first kill-i z ZL-em grając paladynem (bo k... brakowało, nie dlatego, że miałem focha i nie chciałem iść mainem). Do tego grając altem traci się okazję do zbierania przedmiotów dla swojego maina. Teraz, kiedy na horyzoncie są systemowe zmiany, ułatwiające granie offspecem (kiedy trzeba!), pojawiają się jakieś teksty o nieuczciwości graczy, którzy zbierają jako hybrydy dodatkowy sprzęt itp bzdury.
@Restor
Jeszcze o altach. Teraz mowisz, że robisz deklem podobny dps do sowiego (chociaż patrząc na ostatnie wws-y i wyniki Ranghara, śmiem w to wątpić :)) Przyjmijmy, że w T7 tak jest. Masz sprzęt z herojów, badge-y i pewnie trochę z 10-tek. Dalej alty nie raidują wg zasad gildii i się nie ubierają, prawda? Nie chcę zgadywać, ale patrząc na to, co się działo w TBC, kiedy połazimy po T8, to dps Twojego dekla będzie porównywalny z petami ;) Podobnie jak heal mojego paladyna w TBC. W SSC coś tam się jeszcze dało wyleczyć, w bt mój heal był juz lekko żenujący w porównaniu do gildiowych mainów. I tutaj pojawia się offspec. Raidując Wilkiem, mam szansę zbierać sprzęt healerski, którego alt nie zbierze za żadne skarby, w związku z tym, kiedy przyjdzie potrzeba leczenia na raidzie, mam maina, który:
1. Może zebrać feralową lagę, która inaczej marnowałaby się u hunterów ;)
2. Kończy quest.
3. Ma sprzęt niewiele odbiegający jakością od sprzętu innych healerów w raidzie.
4. Mob nie znika, kiedy chcesz się przelogować na maina do screena po first kill-u ;)
pozdrawiam |
|
|
|
|
Restor
|
Wysłany: 2009-01-25, 11:32
|
|
|
Kwinto napisał/a: |
Wtedy ciągle możesz zbierać mainem jeden offspec bez problemu na tych zasadach, które opisała Alishya. |
No to sprawa wyjaśniona.
Alishya napisał/a: |
ad 4. Rozumiem, że można nie mieć w głowie całego kompletu offspecowych itemów. Są jednak addony, które mogą pamiętać wszystko za nas, np. BankItems |
Polecam ArkInventory, który:
- zastępuje Blizzowe torby
- ma możliwosć sortowania itemów wg typów, jakości, itp. (konfigurowalne)
- w dowolnym momencie masz podgląd do każdej postaci (bagi,bank, ubrania, klucze, tokeny)
- ma wyszukiwarkę itemów w torbach
- w tooltipie itemu pokazuje ile sztuk, na jakiej postaci oraz gdzie (bag, bank,poczta) go masz |
|
|
|
|
Restor
|
Wysłany: 2009-01-25, 11:37
|
|
|
@ Wilk
Zgadzam się z Twoimi hipotezami tylko obawiam się że mnie nie zrozumiałeś. ja mówiłem o sytuacji rzeczywistej. Mój DK robi lepszy DPS od mojej sowy. Dalej chyba argumentować nie muszę. :) Zresztą chyba mówimy o jakiejś nieprawdopodobnej sytuacji, gdyż ja pytałem o dropy do offspeca, a Ty odpowiadasz mi jakbym chciał rajdować altem zamiast mainem. ;) |
|
|
|
|
Demelain
alias Alishya
|
Wysłany: 2009-01-25, 11:46
|
|
|
Wilku, przecież liczymy właśnie na uczciwość graczy. Na tym opiera się nasze rozwiązanie kwestii offspeca. Bywają jednak przypadki, które naprawdę budzą wątpliwości. Niekoniecznie dlatego, że gracz ma nieczyste intencje. Po prostu taka już ludzka natura, że jak coś jest za darmo, to się do tego inaczej podchodzi.
Unifikacja gearu healerskiego i casterskiego powoduje, że naprawdę może się zdarzyć potrzeba wykorzystania w mainspecu przedmiotu wziętego kiedyś do off. Chyba warto mieć możliwość uczciwego wybrnięcia z takiej opresji? ;)
Co do alternatywnego gearu na różne walki, proponuję, żebyśmy się nie rozpędzali. Przypominam, że większość naszych offspeców dotychczas nie była wykorzystywana w ogóle. Siłą rzeczy traktujemy więc taką opcję jako awaryjną. Myślę, że w zupełności wystarczy, jeśli ktoś ubierze swój alternatywny spec w jeden komplet gearu :> Ale oczywiście zdrowego rozsądku postaramy się po drodze nie zgubić ;)
Resorku...
Restor napisał/a: | ja mówiłem o sytuacji rzeczywistej. Mój DK robi lepszy DPS od mojej sowy. Dalej chyba argumentować nie muszę. |
...czyżbyś chciał powiedzieć, że nie umiesz grać sową? Patrz pkt. 3 ;) |
|
|
|
|
Restor
|
Wysłany: 2009-01-25, 11:50
|
|
|
Alishya napisał/a: | ...czyżbyś chciał powiedzieć, że nie umiesz grać sową? Patrz pkt. 3 ;) |
Alisziunio ;p, oczywiście, że nie i uważam założenie za trochę naciągane. Skoro 99% czasu siedzimy w main specu, to kiedy mamy się nauczyć grać offspecem? :> |
|
|
|
|
Demelain
alias Alishya
|
Wysłany: 2009-01-25, 11:58
|
|
|
Resoruniu, będziesz miał świetną okazję, jak będziemy robić z Azacikiem wczorajsze achievementy. Tanka się jakoś zorganizuje. Hunta nauczyłeś się w tydzień, więc z sową też kopsniesz sobie radę. Ja w każdym razie w Ciebie wierzę ;) |
|
|
|
|
Restor
|
Wysłany: 2009-01-25, 12:01
|
|
|
A może od razu ustalimy jakiś dzień tygodnia na przymusowe respece i ćwiczenie offspeca? ;p I nie edytuj posta po tym jak Ci odpowiedziałem. Wiesz, ze słodzenie w moim przypadku to cios poniżej pasa :> |
|
|
|
|
Demelain
alias Alishya
|
Wysłany: 2009-01-25, 12:06
|
|
|
Spadaj, edycję mam z 12:01 ;) |