PORADNIK: jak sobie poradzić ze złym GMem/RLem |
Autor |
Wiadomość |
Demelain
alias Alishya
|
Wysłany: 2008-12-15, 19:29 PORADNIK: jak sobie poradzić ze złym GMem/RLem
|
|
|
Poniżej 10 naprędce wymyślonych sposobów na to, jak wygodnie ułożyć sobie życie w gildii i/lub pozbyć się niedobrego GMa/RLa, który Wam je zatruwa. Efekt gwarantowany. Na dłuższą metę nikt tego nie wytrzyma - w każdym razie nikt, kto ma ochotę zachować resztkę władz umysłowych. Szukam chętnego, który zechce to przetestować na własnej skórze.
A tymczasem miłej lektury :>
DEKALOG RAJDOWICZA
1. Wkurzaj się, kiedy rajd startuje po czasie z powodu spóźnialskich (a Ty, bezczynnie stojąc, zmarnowałeś już pięć minut wolnego wieczoru), ale nie zapomnij się obrazić, kiedy „pięć po” RL nachalnie dopytuje się, dlaczego jeszcze Cię nie ma, a w dodatku straszy (podlec!) minus dkp. I nigdy, ale to nigdy, nie uprzedzaj o spóźnieniu.
2. Siedź na alcie co najmniej do godziny rozpoczęcia rajdu. Minutę po zrób relog na maina i opieprz RLa, że spóźnia się z inwajtami. Z prośbą o summon koniecznie poczekaj, aż wszyscy zdążą wejść do instancji, buffnąć się, wziąć żelki i magowskie jedzenie. Pamiętaj! Nie spiesz się za bardzo. Stolik i studnia despawnują się dopiero po kilku minutach.
3. Bądź wściekły po kolejnym wipie spowodowanym permanentnymi DC, a jeszcze bardziej, kiedy RL domaga się od Ciebie zrobienia porządku z netem/kompem. Jak jest taki mądry, niech Ci kupi lepszy. Na przykład na Gwiazdkę! O!
4. Nigdy nie instaluj wymaganych addonów. Tylko zaśmiecają Ci komputer. Konsekwentnie ignoruj wszystkie prośby i groźby RLa. Daj mu niedwuznacznie do zrozumienia, że najwyższy czas, żeby przestał przynudzać, a gdy stanie się zbyt obcesowy, wyjdź z gildii – najlepiej bez pożegnania. W ten sposób pozbędziesz się natręta i zemścisz się, ściągając na niego słuszny gniew byłych kolegów.
5. Nie inwestuj w postać, nie warto. Nie szukaj dropów w heroikach, nie zbieraj emblemów, ani reputacji. Nie zakładaj gemów, ani enchantów, bo jeszcze ktoś pomyśli, że nie planujesz wymiany sprzętu. W zupełności wystarczy, że zrobią to pozostałe 24 osoby. Bossowie są prości i nie zauważą różnicy. Poza tym naprawa epixxów jest droższa. Dlatego wygranych na rajdach najlepiej w ogóle nie zakładaj (bo szkoda) albo wyrzucaj, kiedy się zniszczą (jutro wypadną ci nowe).
6. Staraj się być jak najniżej w wwsie, bo jeszcze RL pomyśli, że masz za dużo epixxów i przestanie zabierać cię na rajdy. Pomocne może okazać się armory. Zobacz, jak układają talenty gracze w najlepszych gildiach i sam zrób odwrotnie. Każdą krytyczną uwagę pod swoim adresem przyjmuj z należytym oburzeniem. Jednocześnie zapisuj się na każdy progress i domagaj się włączenia cię do składu. Pamiętaj! Z ostatnich bossów wypadają najlepsze dropy, a na najtrudniejszych walkach najlepiej ćwiczy się skilla!
7. Rób sobie przerwy podczas rajdu. Im częściej, tym lepiej. W miarę możliwości staraj się odchodzić od kompa, kiedy wróci poprzednik. Jeśli będzie was więcej, przerwa może przedłużyć się nawet do pół godziny, co pozwoli wszystkim pozostałym zmęczonym uczestnikom wycieczki na zasłużony relaks w ciepłym świetle monitora. Jeżeli akurat nie masz ochoty na relaks, głośno narzekaj na złą organizację rajdu.
8. Jeśli to możliwe, giń w pierwszych sekundach walki. Ułatwisz zadanie healerom – będą mieli mniej ludzi do leczenia. Jeżeli sam jesteś healerem, giń tym bardziej. Dzięki temu nikt nie będzie miał do ciebie pretensji, że zabrakło ci many. Jeśli wścibski RL będzie się dopytywał, dlaczego zginąłeś, zawsze wiń siłę wyższą („miałem laga”), a najlepiej nadprzyrodzoną („nie mam pojęcia, tej void zony tam nie było, przysięgam”). To pozwoli uniknąć niepotrzebnego przedłużania dyskusji i nudnego powtarzania taktyki.
9. Zapisuj się co najwyżej na co drugi rajd (lepiej na co trzeci). Dzięki temu zyskasz argument w dyskusji z RLem. Skoro w dni rajdowe pojawiasz się sporadycznie, powinieneś mieć gwarantowane miejsce w składzie. W końcu kolejna okazja, żeby cię zaprosić, szybko się nie powtórzy.
10. Nie rzadziej niż co miesiąc zmieniaj zdanie w kwestii klasy, którą zamierzasz grać. Rób rerolla zawsze wtedy, kiedy klasa, którą aktualnie grasz, jest w gildii niezbędna, i domagaj się spota tam, gdzie akurat jest ciasno. Jeśli w końcu dostaniesz zgodę na reroll, bo zrobiło się miejsce, natychmiast wróć do poprzednich preferencji – ewentualnie wymyśl coś nowego. W ten sposób zapewnisz żywy obieg krwi w gildii, a GM/RL będzie Ci wdzięczny za regularne dostarczanie mu materii do ćwiczeń intelektualnych. |
_________________ drzewo jest przegięte :roll: |
|
|
|
|
Gajanna
|
Wysłany: 2008-12-16, 01:23
|
|
|
Ej no... chyba nie jestesmy az tacy zli :>
ps. Rerollam na gnoma tylko jeszcze nie moge sie zdecydowac na klase :> |
|
|
|
|
Demelain
alias Alishya
|
Wysłany: 2008-12-16, 01:24
|
|
|
Ej no... ciągle jestem w miarę normalna ;)
PS. DK :> |
|
|
|
|
Wariatus
wariat inside
|
Wysłany: 2008-12-16, 01:32
|
|
|
Cytat: | 3. Bądź wściekły po kolejnym wipie spowodowanym permanentnymi DC, a jeszcze bardziej, kiedy RL domaga się od Ciebie zrobienia porządku z netem/kompem. Jak jest taki mądry, niech Ci kupi lepszy. Na przykład na Gwiazdkę! |
RLY ?!?! GIEF !!!111
Cytat: | 8. Jeśli to możliwe, giń w pierwszych sekundach walki. Ułatwisz zadanie healerom – będą mieli mniej ludzi do leczenia. |
no co do tego to RL nam pokazal jak to sie robi na KT :>
a tak po za tym nub jestes i marudzisz :P |
_________________ W piekle diabeł jest postacią pozytywną. |
|
|
|
|
Gajanna
|
Wysłany: 2008-12-16, 01:44
|
|
|
Wariatus napisał/a: |
Cytat: | 8. Jeśli to możliwe, giń w pierwszych sekundach walki. Ułatwisz zadanie healerom – będą mieli mniej ludzi do leczenia. |
no co do tego to RL nam pokazal jak to sie robi na KT :>
a tak po za tym nub jestes i marudzisz :P |
o ja bym tam dopisala jeszcze :
11. Wytykaj RLowi wszytkie bledy jakie uda Ci sie zauwazyc (jak cos to jestem w tym niezla, kwinto moze poswiadczyc :> ) i koniecznie min raz dziennie nazwij go noobem :>
ps. przepraszam nie moglam sie powstrzymac :> |
|
|
|
|
Demelain
alias Alishya
|
Wysłany: 2008-12-16, 01:54
|
|
|
Wariatus napisał/a: | no co do tego to RL nam pokazal jak to sie robi na KT :> |
Fakt, moja wina. Zapomniałam się dodać do main tanków, zanim wzięłam na klatę tego żółwia, co wam uciekł :> |
|
|
|
|
Nightblóód
|
Wysłany: 2008-12-16, 08:59
|
|
|
Wybierze mnie!, wybierz mnie! Ja chce uczestniczyc w testach beta!
Zaznijmy od tego ze chce grac DK, ale w sumie nie wiem, jak sie wyepaxie, to zdecyduje bo moze szamkiem enh, albo resto, wiec drop bede zbieral dla jednego i drugiego. Jesli mi sie znudza to chetnie potankuje loladynem, ale teraz tak fajnie wymiataja na BG ze moge skonczyc jakims retri. Druidem chcialem grac od zawsze ale levelowac od zera to mi sie nie chce. No i warek-krowa jest mega wypas, wiec jakbysmy mogli rolnac wszycy na horde. Wiec Drogi Miolaju badz taki fajny i postaraja sie to wszystko spelnic za tydzien w srode. PS. Zapomnialbym, a to wazne...niech wszyscy wydadza swoje DKP na crapy, abym mogl zgarnac najlepsze epaxy. |
|
|
|
|
Wilk
|
Wysłany: 2008-12-16, 10:18
|
|
|
ROFL, dobre.
Tylko zostaw laga w spokoju pls :) Za żadne skarby nie można się przenosić na mityczny, nielagujący serwer bo dopiero wyjdzie jakimi nubami jesteśmy :P
Ja bym jeszcze dodał kilka pkt, które może nie denerwują szanownego rl-a, jednak powodują małą wysypkę np u mnie (raczej nie tylko :)) i jeśli ich występowanie na jednym raidzie jest wyjątkowo częste, to następuje gorączkowe szukanie słynnego, paladyńskiego makra lub guzika przy routerze :)
pierwszy punkt: Zawsze opowiadaj imba taktyki z mongolskiego internetu podczas walki z bossem i domagaj się natychmiastowej zmiany sposobu walki. Szczególnie pomocne może być info o exploitach itp.
drugi punkt: Graj z głośnikami ustawionymi możliwie głośno (słuchawki są dla nubów), najlepiej włączyć głośniki razem z kumplami, wtedy jest fajnie, bo jeśli ktoś coś powie, to może siebie usłyszeć nawet 2-3 razy
trzeci punkt: przecież wiadomo, że szamki to r-tardy, regularnie bierz udział w zawodach, kto pierwszy krzyknie Hero!!!111 i oczywiście przypomni, ze jest jeszcze debuff z poprzedniego (chociaż to nie jest wymagane oczywiście)
czwarty punkt: "stop zaswędziała mnie... pięta" należy krzyknąć zawsze po readycheck-u, kiedy tank jest o 0,5y od pullnięcia agro bossa, niech będą czujni, bo usną!
piąty punkt: nova/rooty lub resety agro zawsze, kiedy mob dobiegł już do nas i stoimy obok healerów, niech będą czujni, bo usną! Później oczywiście krzycz głośno razem z apteczkami na tanków, kiedy wszyscy biegniemy z cmentarza.
szósty punkt: łowca to bardzo skomplikowana, potężna i wszechstronna klasa w tej grze, wszyscy wiedzą, że pet będzie mógł tankować Arthrasa i leczyć raid jeśli tylko jego właściciel zdobędzie te skórzane gacie i sztylet, które właśnie wypadły i spowodowały grymas radości na twarzy Kwinty ;) f.. teh rules
siódmy punkt: (zapewne mocno kontrowersyjny) nie patrzymy na paski i komunikaty addonów raidowych, ktoś zawsze czyta to badziewie za nas a lag ludzkiego muska i ventrilo tylko urozmaica rozgrywkę.
ósmy pkt.: Jeśli tylko nie wiesz gdzie w tej sali można bezpiecznie stać, bo taktyka była bez obrazków.... hurrra! tłumem do Soucouyanta! ups... dzisiaj nie gra, no to po nas ;)
pozdrawiam serdecznie
--
Wilk
PS. ciężko uwierzyć czytając powyższe, ale nigdzie mi się lepiej niż w zl-u nie raidowało ;P |
|
|
|
|
Restor
|
Wysłany: 2008-12-16, 10:49
|
|
|
mi przychodzi tylko tyle póki co:
1. Jeśli w walce występują jakiekolwiek obrażenia rajdu znajdujemy sobie jakieś przytulne i odosobnione miejsce, gdzie stajemy i strzelamy do bossa - jak mnie chcą leczyć to niech ruszą dupę, a nie spamują AoE heal. Pamiętamy też że spread out oznacza, że boss jest brzydki i niedobry, należy więc się przytulić do innego towarzysza niedoli (lub kilku, w kupie raźniej).
2. Paladyn leczy wyłącznie tanka, priest spami CoH, druid WG, a szamek chain heal - wszystkie odstępstwa są źle widziane i świadczą o nubstwie gracza.
3. Słupki słupkom nierówne - pamiętaj że jeden punkt własnego dpsu/heala/decurse'a/whatever jest co najmniej kilkukrotnie lepszy od punktu pozostałych graczy, bo użyłeś go w krytycznym momencie ratując rajd. Stąd analizy WWSów świadczą o niedojrzałości i czepialstwie. |
|
|
|
|
Wariatus
wariat inside
|
Wysłany: 2008-12-16, 10:54
|
|
|
Cytat: | drugi punkt: Graj z głośnikami ustawionymi możliwie głośno (słuchawki są dla nubów), najlepiej włączyć głośniki razem z kumplami, wtedy jest fajnie, bo jeśli ktoś coś powie, to może siebie usłyszeć nawet 2-3 razy |
moj rekord byl 6 razy
PUSH TO TALK !!! |
_________________ W piekle diabeł jest postacią pozytywną. |
|
|
|
|
Nightblóód
|
Wysłany: 2008-12-16, 11:40
|
|
|
Wilk napisał/a: | PS. ciężko uwierzyć czytając powyższe, ale nigdzie mi się lepiej niż w zl-u nie raidowało ;P |
Ci co odeszli w chwale nie mogli sie mylic :P |
|
|
|
|
Soucouyant
|
Wysłany: 2008-12-16, 11:42
|
|
|
a sa jakies nerd pointy za wypelnienie wszystkich celow? jakis tytul ew. ? |
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2008-12-16, 11:55
|
|
|
Legendary: Glory of the Raider. |
|
|
|
|
Wilk
|
Wysłany: 2008-12-16, 13:03
|
|
|
Soucouyant napisał/a: | a sa jakies nerd pointy za wypelnienie wszystkich celow? jakis tytul ew. ? |
o! całkiem fajne byłoby "XXX - RL's pain in da a..." |
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2008-12-16, 13:15
|
|
|
Wilk napisał/a: | piąty punkt: nova/rooty lub resety agro zawsze, kiedy mob dobiegł już do nas i stoimy obok healerów, niech będą czujni, bo usną! Później oczywiście krzycz głośno razem z apteczkami na tanków, kiedy wszyscy biegniemy z cmentarza. |
To jest mój ulubiony. Krwa mać, każdemu retardniętemu magowi, który ma ten spell na pasku i palec mu się omsknie podczas walki z traszkami, powinno się wbijać szpilkę pod paznokieć w tym paluchu. I zostawiać ją tam do końca rajdu.
Locki mają tu swoją wersję do achievementu: jak już coś spierdolisz i zbierzesz aggro, szybciutko wciskaj "fear", aby trasz poleciał ściągnąć ze dwie grupy. Jak tank nie dogoni i nie stunuje na czas, masz bonus. |
|
|
|
|
|
|
|
|