NeoZdrada |
Autor |
Wiadomość |
Dzidzia
|
Wysłany: 2008-12-04, 08:18 NeoZdrada
|
|
|
Wczoraj w okolicach godziny 19:00 padł serwer/y Radius z TPSA. Ponoć są odpowiedzialne za uwierzytelnianie użytkowników Neostrady. Ból dotknął całej Polski, podobno. Chcę to zweryfikować i proszę o info kto jeszcze nie miał/nie ma dostępu do sieci przez Neostradę.
PS.
Ja nie mam do tej pory. A czas usunięcia awarii był najpierw do godziny 22:00 (3.XII.2008) potem do 03:00 (4.XII.2008) a potem nieokreślony. |
_________________ 35 - 5 to go! |
|
|
|
|
Demelain
alias Alishya
|
Wysłany: 2008-12-04, 10:46
|
|
|
Zero problemów z netem wczoraj, dziś i w ogóle od bardzo dawna. Neo ofc. |
_________________ drzewo jest przegięte :roll: |
|
|
|
|
Undet
Pijak i Zlodziej
|
|
|
|
|
Dzidzia
|
Wysłany: 2008-12-05, 19:52
|
|
|
No więc tak.....
Pominę całą telefoniczną batalię z infolinią. Wspomnę tylko, że poznałem połowę składu ludzi tam pracujących (jeden to nawet ma oficjalną skargę na swoim koncie made by Dzidzia - tak mnie gościu wkur...ł).
Ostatecznie po kilkudziesięciu telefonach (za darmo to sobie ulżyłem) dowiedziałem się, że padły im serwery autoryzacji i są bezradni - nie mogą mi pomóc.
Dziś już doprowadzony do białej gorączki dodzwoniłem się do gościa, który na szczęście wyraził (o dziwo) zrozumienie, chęć pomocy i wykazał się niezbędną wiedzą. Ustaliłem dzięki niemu, że technicy grzebali coś przy tych serwerach i spieprzyli jak zwykle (ja mam zasadę działa to nie ruszaj). Ta informacja pozwoliła mi wierzyć, że jestem w stanie coś jednak zrobić (bo o ogólnopolskiej awarii Neostrady to była zwyczajna ściema). Zacząłem sprawdzać na necie informacje o Neostradzie, enkapsulacjach i protokołach z nią związanych i odkryłem, że skubańcy stawiając nowe serwery autoryzacyjne przestali prawdopodobnie obsługiwać starszy protokół PPPoE (PPP over Ethernet). Dinks polegał na tym, że nie podali na infolinię informacji o tym i wszyscy użytkownicy routerów (w tym i ja), którzy korzystali z tego protokołu przestali się autoryzować. Zmiana na PPPoA (PPP over ATM) zadziałała od ręki i .... jestem.
PS
Uwierzcie mi, lub nie - brak prądu, wody i gazu jest dla mnie mniej uciążliwy niż brak internetu w domu. Znak czasów :mrgreen: |
_________________ 35 - 5 to go! |
|
|
|
|
Semthril
Knight of the Ebon Blade
|
Wysłany: 2008-12-06, 12:15
|
|
|
Cytat: | PS
Uwierzcie mi, lub nie - brak prądu, wody i gazu jest dla mnie mniej uciążliwy niż brak internetu w domu. Znak czasów :mrgreen:
|
Znam to... A frustracja wzmaga sie jeszcze bardziej, gdy od tego zaleza twoje finanse... :shock: |
_________________ Once a powerfull mage,
raised again to continue in Lich King's command.
Now fearless Knight,
with vengeance fighting along with other heroes
in order to purify all remaining evil from Azeroth
and get his own revenge on Arthas, The Betrayer |
|
|
|
|
|