• Strona główna  • Forum   • Szukaj  • Użytkownicy  • Grupy
• Rejestracja  • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Stare dobre zagadki :)
Autor Wiadomość
Kwinto 

Piąte koło u wozu

Wysłany: 2008-09-10, 14:47   

a druga zagadka była w przygodach z Machefim! O! (Zresztą zajebista książeczka dla dzieci, dużo się z niej nauczyłem o rozwiązywaniu tego typu problemów)

Anula 

Wysłany: 2008-09-10, 14:51   Re: Stare dobre zagadki :)

Alishya napisał/a:
Skoro już bawimy się w zagadki, podam dwie bardziej klasyczne. Mają długą brodę, ale może ktoś nie zna. A jak ktoś zna, niech da szansę pomyśleć pozostałym ;)

2. Mamy 13 monet. Jedna z nich jest fałszywa. Różni się wagą od pozostałych, nie wiemy jednak, czy jest cięższa, czy lżejsza. Jak w trzech ważeniach na wadze szalkowej zawsze odnaleźć fałszywą monetę?

Rozwiazywalem to dla 12 monet.
Pytanie, czy trzeba okreslic czy jest i ciezsza/zejsza, czy tylko wystarczy ja wkazac nie okreslajac lzejsza/ciezsza.

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2008-09-10, 16:27   

Nie trzeba, Anula. Ale w zdecydowanej większości przypadków samo Ci to wyjdzie z ważenia :)

Anula 

Wysłany: 2008-09-10, 16:49   

Alishya napisał/a:
Nie trzeba, Anula. Ale w zdecydowanej większości przypadków samo Ci to wyjdzie z ważenia :)

Musi byc zawsze okreslone, a nie w zdecydowanej wiekszosci wypadkow :)

Dla 12 jest mozliwosc wskazania i okreslenia lzejsza/ciezsza - dla 13 raczej nie, tylko wskazanie odmiennej. Moge sie mylic rzecz jasna.

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2008-09-10, 16:52   

Anula napisał/a:
Musi byc zawsze okreslone, a nie w zdecydowanej wiekszosci wypadkow

No toż Ci właśnie mówię, że nie musi (bo nie może) ;)
Ty mi tylko pokaż, która to larwa :>

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2008-09-10, 17:13   

Małe sprostowanie. Rozpisałam sobie rozwiązanie w ramach odświeżania i wychodzi mi, że jednak w każdym przypadku da się określić, czy jest cięższa, czy lżejsza.

A piszę w oddzielnym poście, żeby Anula zauważył, jeśli przypadkiem pochyla się nad rozwiązaniem ;)

Anula 

Wysłany: 2008-09-10, 18:01   

Alishya napisał/a:
Małe sprostowanie. Rozpisałam sobie rozwiązanie w ramach odświeżania i wychodzi mi, że jednak w każdym przypadku da się określić, czy jest cięższa, czy lżejsza.

A piszę w oddzielnym poście, żeby Anula zauważył, jeśli przypadkiem pochyla się nad rozwiązaniem ;)

Nie pochyla sie :)

Czy 1 wazenie to 4 monety na 1 szalce a 4 na drugiej.

Jezeli tak to masz do rozwiazanie problem znalezienia innej i okreslenia jej wagi w 2 wazeniach z 5 monet (wariant niekorzystny).

Wezmy zwazmy np 2 i 2 z pozostalych 5 - nic nie daje bo jezeli szalka sie wychyli to bedziemy wiedzieli tylko tyle ze zla jest w tych 4 ale nie wiedzac czy lzejsz/ciezsza nie zawezimy sie tylko do 2.

Zostaje nam wariant zwazenia 3 dobrych (tych z 1 wazenia gdy jest rownowaga) z 3 z pozostalych 5. Znowu przy niekorzystnym wyniku (rownowaga) Pozostaly nam 2 kulki o ktorych nic nie wiemy.

W ostatnim wazeniu
wazymy 1 dobra i jedna z dwoch ostatnich z grupy 5 kulek.
Jezeli jest rownowaga to wiemy ze zla jest ta ostatnia, ale nie okreslimy czy lzejsza czy ciezsza.

Wskaz blad w tym rozumowaniu.

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2008-09-10, 18:20   

Rozumowanie poprawne. Równowaga w I, II i III ważeniu to faktycznie jedyny przypadek, gdzie nie możemy określić wagi fałszywej monety. Ale wskazać ją możemy zawsze. Przepraszam, ale rozpisywałam sobie na szybko w pracy i to mi najwidoczniej umknęło.
Rozumiem, że ze wskazaniem fałszywki z 13 nie ma problemu?

Anula 

Wysłany: 2008-09-10, 18:22   

Alishya napisał/a:
Rozumowanie poprawne. Równowaga w I, II i III ważeniu to faktycznie jedyny przypadek, gdzie nie możemy określić wagi fałszywej monety. Ale wskazać ją możemy zawsze. Przepraszam, ale rozpisywałam sobie na szybko w pracy i to mi najwidoczniej umknęło.
Rozumiem, że ze wskazaniem fałszywki z 13 nie ma problemu?

Wskazac mozemy - z tym sie zgadzam. :)

Odpowiedz do tematu