A jednak respec będzie trzeba rozważyć |
Autor |
Wiadomość |
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2009-01-24, 12:07 A jednak respec będzie trzeba rozważyć
|
|
|
Okej, mam już za sobą wszelkie analizy theorycraftowe i wychodzi mi na to, że gdy tylko dostanę w swoje łapska [wow]Calamity's Grasp[/wow] z Kel'thuzada, poważnie rozpatrzę respec na Combat, żebyśmy mieli w rajdzie ostatniego brakującego debuffa.
Co on daje? Ano 2 procent do wszystkich obrażeń fizycznych. Teoretycznie wydaje się to dużo, ale wbrew pozorom nie przekłada się to na +2% DPSu hunterów i melee. Patrząc na all bosses wczorajszego WWSa, fizyczne obrażenia to zazwyczaj koło 60% wszystkich obrażeń zadanych przez zawodników fizycznych (w kolejności dmg done):
- Straszyk - 99.9% (kilka obrażeń nature zadał z debuffów na Thadiusie) :>
- Soucouyant - 64%
- Elzbieta - 66%
- Kwinto - 68%
- Hirkan - 66%
- Antosia - 55%
- Wilk - 98%
- Kergoth - 50%
- Wariatus - 21%
- Sulivoy - 100%
z innego WWSa:
- Frosthammer - 35%
- Thimoteh - 100%
Na tym respecu (ciągle zakładając, że dostanę fista i się odpowienio kosztownie przegemuję i przeenchantuję) ja osobiście stracę jakieś 1-2% (theorycraftingowo, w rzeczywistości będzie to 5-10%, bo w obecnie dostępnym gearze bardzo brakuje +hit i spec typu combat jest zbyt podatny na evil RNG i nieraz potrafi popsuć rotacje).
Biorąc to wszystko pod uwagę wychodzi mi, że mój respec będzie dla rajdów 25ppl opłacalny i nieco przybliży nas do brakujących 5 sekund na Patchwerku, zaś dla rajdów 10ppl - na dwoje babka wróżyła.
Na pewno (jeśli Combat nie zostanie odpowiednio buffnięty) wrócę do Assassination w 3.1 (Ulduar) - obecnie Assassination nie rozwija jeszcze pełnych skrzydeł, bo nie ma pożytku z talentu Murder (all dmg +4% against Humanoid, Giant, Dragonkin and Beast) - w momencie, gdy głównym rajdem jest Naxx, nikt tego talentu nie bierze, ale Ulduar to będzie głównie królestwo gigantów przecież.
Jakieś opinie na temat moich wynaturzeń? :) |
|
|
|
|
Ranghar
soup is good food
|
Wysłany: 2009-01-24, 12:29 Re: A jednak respec będzie trzeba rozważyć
|
|
|
Kwinto napisał/a: | ...Na pewno (jeśli Combat nie zostanie odpowiednio buffnięty)... |
Stawiam 2 piwa (wirtualne), ze bedzie:
http://forums.worldofwarc...1&pageNo=14#264
Cytat: | Assassination is doing too much damage relative to other rogues. Rogues as a whole are still too low in PvE and we have plans to bring them up. |
|
_________________ IMMA CHARGIN MAH LAZER!
◑` ◔
|
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2009-01-24, 12:49
|
|
|
Cytat: | Assassination is doing too much damage relative to other rogues. Rogues as a whole are still too low in PvE and we have plans to bring them up. |
Rogale na forach od miesiąca się tym zdaniem brandzlują. Potem jednak było coś o tym, że "rogues assassination burst is too high in PvP and we will look into it" (nie dosłownie tylko w tym duchu) i "rogues overall raid DPS shall be better now compared to other classes after 3.0.8 hunter nerfs, but we will look into it" (też nie dosłownie).
EDIT: Dopiero przed paroma chwilami zauważyłem, że GC to powtórzył wczoraj i ty cytowałeś to powtórzenie - anyway, mówił to już tuż po 3.0.3, ale na obietnicach się skończyło.
Moim zdaniem combat nie wymaga dużego buffa lecz raczej dobrych ciuchów (+hit). Buffa (jeśli już) to najwyżej na pokrycie brakujących 4% Murdera (w Ulduarze). |
Ostatnio zmieniony przez Kwinto 2009-01-24, 15:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Strasia
Straszyk not ded
|
Wysłany: 2009-01-24, 14:48
|
|
|
Jeśli jesteś gotów się poświęcić (czego po rogalu bym się nie spodziewał) to spoko :> |
_________________ tup tup :< |
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2009-01-24, 16:04
|
|
|
Straszyk napisał/a: | Jeśli jesteś gotów się poświęcić (czego po rogalu bym się nie spodziewał) to spoko :> |
Alternatywnie mógłbyś pójść w arms :> |
|
|
|
|
Frosthammer
|
Wysłany: 2009-01-24, 16:42
|
|
|
Od siebie dodam, że gdybym trzymał poprawną rotację (jeśli tak to można nazwać), to nie wiem, czy miałbym 20% fizycznych ze wszystkiego... |
_________________ Wy - pragnienie, ja - mana mana! |
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2009-01-24, 16:58
|
|
|
Tak młotku, ale ja podałem tanków dla porządku tylko, a nie jako decydujący argument :> |
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2009-02-05, 13:21
|
|
|
O.... są już pierwsze zapowiedzi buffów rogali w 3.1. W końcu :)
I Savage Combat to będzie 4% physical dmg done, a nie 2% jak teraz :) |
|
|
|
|
|