Nowe mocarstwo nad Wisłą |
Autor |
Wiadomość |
Semthril
Knight of the Ebon Blade
|
Wysłany: 2008-11-23, 14:47 Nowe mocarstwo nad Wisłą
|
|
|
Na oderwanie od swiata Warcrafta zapraszam do przeczytania bardzo ciekawego wywiadu z Georgiem Friedmanem na temat Polski jako rosnacego mocarstwa Europejskiego.
Wiem, ze to raczej nie miejsce na polityczne dysputy, ale ciekawe jestem Waszego zdania na ten temat. Jak myslicie, jest w troche racji, czy to totalna abstrakcja?
http://www.rp.pl/artykul/2,222924.html |
|
|
|
|
Frosthammer
|
Wysłany: 2008-11-23, 20:22
|
|
|
Nie będę dużo pisał, moim zdaniem sporo w tym science fiction i manipulowania faktami na swoją korzyść - gość jest wygadany, wspomina o rzeczach, które wiedzą wszyscy, chce sprawić, żeby Polacy zaczęli bezgranicznie ufać amerykanom i tłumaczy ich stosunek do nas. Nasi politycy połkną to, ale w sumie...Polska i tak nie miała i nie ma pewnego sojusznika... |
_________________ Wy - pragnienie, ja - mana mana! |
|
|
|
|
Strasia
Straszyk not ded
|
Wysłany: 2008-11-23, 21:08
|
|
|
Albo nie i gość ma racje. Chociaż najpewniej to zamaskowany agent CIA który chce zniewolić nasze muski. |
_________________ tup tup :< |
|
|
|
|
Nadhira
|
Wysłany: 2008-11-24, 08:09
|
|
|
IMO Polska bedzie tylko pionkiem w rozgrywkach USA a Rosja, i z cala pewnoscia nie przyniesie nam to zadnych korzysci.... |
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2008-11-24, 11:23
|
|
|
Udana ściema w 80% polega na sprytnym manipulowaniu faktami. A akurat Rzepa jest tak skrajnie proPiSowską gazetą (a więc i proamerykańską i antyrosyjską), że bardzo chętnie zrobi z igły widły. Ja osobiście dość sceptycznie podchodzę do sojuszu ze Stanami, dużo bliżej mi do Europy. To nie znaczy, że polegałbym na Anglikach czy Francuzach w sprawach militarnych czy obronnych (70 lat temu udowodnili, że nie warto), ale zdecydowanie opłaci się nam to w sojuszu gospodarczym. I w tym celu potrzebna jest nam Unia i wspólna waluta. A na Stany to już dawno powinniśmy przestać patrzeć, bo w żaden sposób w niczym nam to nie pomaga i nigdy nie pomoże. |
|
|
|
|
|