• Strona główna  • Forum   • Szukaj  • Użytkownicy  • Grupy
• Rejestracja  • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Statystyki i ich sensownosc
Autor Wiadomość
Nadhira 

Wysłany: 2007-12-18, 13:15   

Kwinto napisał/a:
OMG, muszę się zgodzić z Alishyą... :/

toz to szok :P

Gemm

Wysłany: 2007-12-18, 20:47   

Dariush napisał/a:
Ręce opadają. Czemu wszystkie dyskusje między Polakami muszą się kończyć osobistymi przytykami?

Sorry Dariush, ale spojrzales moze na to co ty sam robisz? Jedyny twoj wklad w dyskusje w tym topiku to byl 'docinkowy' komentarz. Jezeli nie byl to 'przytyk' to co bylo twoim celem piszac go? Widze pewna sprzecznosc pomiedzy tym co mowisz teraz, a tym co zrobiles... No chyba ze komentarz wynikal po prostu z niezrozumienia po co ta i podobne dyskusje w ogole jest :-).

Keyholder 

Wysłany: 2007-12-18, 22:32   

Tylko, że Dariush nie odnosił się do jakiejś konkretnej grupy, nie dzielił ludzi na "analogowych" i "cyfrowych" i nie wytykał antagonistycznej grupie jakiegoś upośledzenia.

Keleborn 

Wysłany: 2007-12-18, 22:46   

Hmm, bardzo proszę jednak pozwolic nam na analizowanie naszych rajdów i wyciaganie wniosków, flejmujcie sobie gdzie indziej - e -mail, skype whatevah.

Restor

Wysłany: 2007-12-18, 23:13   

Keyholder napisał/a:
Tylko, że Dariush nie odnosił się do jakiejś konkretnej grupy, nie dzielił ludzi na "analogowych" i "cyfrowych" i nie wytykał antagonistycznej grupie jakiegoś upośledzenia.

Jednak Dariush dal do zrozumienia, ze VR jest tak prosty, ze jakiekolwiek analizy mijaja sie z celem, tym samym dewaluujac nasze osiagniecie (a wiec calej grupy) i chec doskonalenia (bo do tego ten temat przeciez sluzy). Dywagacje na temat sensownosci WWSa chyba jednak wypadaloby umiescic w innym temacie, a ten pozostawic stricte merytoryczny, tak jak Keleborn sugeruje.

Keyholder 

Wysłany: 2007-12-18, 23:52   

Mierz proporcją, mocium panie. Jak się ma BT jako farmed to może być rzeczywiście stosunkowo prosto.
Jak tak sobie z grubsza poczytałem, to w walce z VR nie ma chyba żadnych szczególnych faz. Teoretycznie to i bez tych addonów dałoby się go przejść. Tylko po co się męczyć.
Jak dla mnie to te wszystkie Recounty i WWS miały by sens, gdyby pokazywały wyniki dla alternatywnych buildów. Bo co z tego, ze wiem, iż zadałem ileś tam tysięcy damage, jeżeli nie wiem, jaki w tej samej sytuacji miałbym wynik przy innym buildzie.

Restor

Wysłany: 2007-12-19, 00:35   

Keyholder napisał/a:
Mierz proporcją, mocium panie. Jak się ma BT jako farmed to może być rzeczywiście stosunkowo prosto.

My niestety nie jestesmy jeszcze na poziomie farmy BT, a to jest forum gildii, wiec sila rzeczy z gildyjnej prespektywy.

Keyholder napisał/a:
Jak dla mnie to te wszystkie Recounty i WWS miały by sens, gdyby pokazywały wyniki dla alternatywnych buildów. Bo co z tego, ze wiem, iż zadałem ileś tam tysięcy damage, jeżeli nie wiem, jaki w tej samej sytuacji miałbym wynik przy innym buildzie.

Key, przyjrzyj sie WWSom uwazniej. Jak klikniesz na konkretnej postaci, to zobaczysz obrazenia, udzial nominalny, procenotwy poszczegolnych atakow, skili oraz sporo innych ciekawych informacji, ktorych nie ma sensu tu wymieniac. Dzieki temu widziesz ktore sa bardziej/mniej efektywne, ktorych uzywales za malo/za duzo . Mi przejrzenie wwsa duzo pomagalo na poczatku rajdowania.
Ostatnio zmieniony przez Restor 2007-12-19, 01:03, w całości zmieniany 1 raz  

Keyholder 

Wysłany: 2007-12-19, 01:01   

Dobra, hipotetyczna sytuacja:
Gram w rajdzie, używam Sinister Strike i Eviscerate. Co mi mówi WWS? Tylko tyle, że używałem SS i Evi. Nie mówi co by się działo, gdybym używał np. Backstaba. Przy moim buildzie SS to 40 Energy, a Backstab 50. Czyli na każde 4 Backstaby mogę zadać 5 SS. Tyle to wiem, nie licząc na palcach. Ale żaden program nie mówi ile w tych okolicznościach (buffy, debuffy) wyniósłby damage od tych Backstabów. I to IMO jest największy problem z WWS i innymi licznikami.
Jak ktoś chce, niech ich używa do analizy taktyki. Ale żeby wykorzystywać wyniki owych, niestety subiektywnych, analiz do punktowania poszczególnych graczy na forum całej gildii? Trochę to poniżające...

Restor

Wysłany: 2007-12-19, 01:09   

Keyholder napisał/a:
Jak ktoś chce, niech ich używa do analizy taktyki. Ale żeby wykorzystywać wyniki owych, niestety subiektywnych, analiz do punktowania poszczególnych graczy na forum całej gildii? Trochę to poniżające...

Wybacz, ale chyba niestety, mimo wielokrotnego powtarzania, nie zalapales ze krytyka ma na celu poprawe gry, a nie ponizanie. Poza tym dyskutowane sa rzeczy, ktore maja duzy wplyw na caly rajd. Nikt nie rozstrzasa ze masz taki talent, zamiast innego, ale jesli nie ma debuffa, ktory zwieksza dps, powiedzmy osmiu osob, to chyba wazne, nie? Co uwlaczajacego widzisz w uwadze do Polaka zeby uzywal wiecej Scorcha, a Vega do mnie (to kiedystam bylo) zebym uzywal wiecej Multi-shota. Ja z takich uwag sie ciesze, bo dzieki nim, uwazam ze radze sobie obecnie calkiem niezle, a na pewno o niebo lepiej niz na poczatku.

Keyholder 

Wysłany: 2007-12-19, 01:28   

Rozumiem, że tak naprawdę istotna jest treść, a nie subiektywnie rozumiana forma przekazu? W takim razie zwracam honor.
Nikt nie roztrząsa? Zaręczam Ci, że jest inaczej, ale ze względu na prywatność korespondencji nie wskażę kto.
Gdzieś mi też się na forum przewinęła informacja o tym, że gildia może wymagać od gracza odgórnie narzuconego i subiektywnie uznanego za najlepszy buildu.
Ja mam dwa trinkiety po użyciu zwiększające AP i jakoś nie trzeba mi przypominać o ich używaniu. Może to kwestia diety? Cloak of Shadow też używam jak widzę odpowiedniego debuffa.

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2007-12-19, 04:35   

Keyholder napisał/a:
Nikt nie roztrząsa? Zaręczam Ci, że jest inaczej, ale ze względu na prywatność korespondencji nie wskażę kto.

Nie chcę robić za tłumacza, ale przypuszczam, że Takin powiedział to, co powiedział, a nie to, co Ty chciałeś przeczytać. Nikt tego nie roztrząsa na ogólnym forum, co nie oznacza, że talenty są jakimś tematem tabu. Od tego są fora klasowe albo prywatna korespondencja właśnie...

Keyholder napisał/a:
Gdzieś mi też się na forum przewinęła informacja o tym, że gildia może wymagać od gracza odgórnie narzuconego i subiektywnie uznanego za najlepszy buildu.

Na rajdy ofc może. I zapewniam Cię, że to praktyka powszechnie stosowana w gildiach rajdowych. Tworzymy zespół i dążymy do tego, żeby był jak najmocniejszy. Uważasz, że kogoś, kto upiera się przy ewidentnie złym rozwiązaniu (czyli takim, ktore osłabia grupę) należy przewozić na plecach? Poza tym, imo, sposób rozdania talentów mówi sporo o graczu. Można z niego np. wywnioskować, czy zna i rozumie postać. A jak ktoś słabo zna i słabo rozumie, to - Twoim zdaniem - będzie dla grupy pomocą, czy raczej balastem?

A.

Vegelus 

RAAAAAGE!!!

Wysłany: 2007-12-19, 09:06   

Keyholder napisał/a:

Nie ukrywam, że staram się mieć wpływ na buildy hunterów i mam jasne zdanie (raczej ogólnie znane), które buildy widzę na rajdach, a które nie. Subiektywizm? Możliwe, ale poparty subiektywizmem dziesiątek innych hunterów rajdujących na świecie, którym wychodziły podobne wyniki, czy to z WWSów, czy z obserwacji ludzi podczas walki. Komuś się to nie podoba? Zawsze może spróbować zawalczyć o zmianę lidera klasowego - to, w jaki sposób zostałem wybrany jest już i tak zabawną anegdotką. A o tym, jak wygląda to moje wymaganie w praktyce - zawsze możesz spytać choćby Souca.

Cytat:
Ja mam dwa trinkiety po użyciu zwiększające AP i jakoś nie trzeba mi przypominać o ich używaniu. Może to kwestia diety? Cloak of Shadow też używam jak widzę odpowiedniego debuffa.

No to Ty używasz, ale niektórzy zapominają, albo nie myślą o tym w ogóle - przeglądniecie WWSa pomaga zauważyć takie rzeczy. W ten sposób na forach, takich jak EJ, ludzie pomagają graczom z innych gildii czy serwerów:
"Pomóżcie mi, mój dps wygląda bardzo słabo na tle innych. Tu jest link do WWSa z takiej a takiej walki, a tutaj Armory".
"Stary - widzę, że nie użyłeś ani razu tego skilla, tamtego zaś użyłeś raptem dwa razy, podczas gdy czas walki wskazuje na to, że mogłeś trzy razy. Poza tym Twój gear wymaga drobnych poprawek, spróbuj dorwać to czy tamto. Aha, popracuj też nad użyciem tego i nad dps time - powinno być dużo lepiej".
A przynajmniej w ten sposób wygląda to z hunterami.

Restor

Wysłany: 2007-12-19, 12:18   

Vegelus napisał/a:
Keyholder napisał/a:

Nie ukrywam, że staram się mieć wpływ na buildy hunterów i mam jasne zdanie (raczej ogólnie znane), które buildy widzę na rajdach, a które nie. Subiektywizm? Możliwe, ale poparty subiektywizmem dziesiątek innych hunterów rajdujących na świecie, którym wychodziły podobne wyniki, czy to z WWSów, czy z obserwacji ludzi podczas walki. Komuś się to nie podoba? Zawsze może spróbować zawalczyć o zmianę lidera klasowego - to, w jaki sposób zostałem wybrany jest już i tak zabawną anegdotką. A o tym, jak wygląda to moje wymaganie w praktyce - zawsze możesz spytać choćby Souca.

Wydaje mi sie, ze temu istnieje ranga Class Leadera aby pomoc i doradzic innym osobom. Pierwszy lepszy noobah tej pozycji nie otrzymuje. Zareczam Cie Keyholder, ze wszystkie wskazowki i uwagi Vegelusa (lacznie z kilkoma malym zmianami talentow) przedyskutowalismy co do ich zasadnosci i dzieki temu nie mialem najmniejszych oporow ze zmiana. :) Wydaje mi sie ze bardzo Ci zalezy na niezaleznosci i swobodzie stylu gry, ale jednak doswiadczenia rajdowe class leaderow (przynajmniej wg mnie) daja im uzasadnione prawo "wtracania sie" i pewnych sugestii.

Gemm

Wysłany: 2007-12-19, 14:09   

Keyholder napisał/a:
Gram w rajdzie, używam Sinister Strike i Eviscerate. Co mi mówi WWS? Tylko tyle, że używałem SS i Evi. Nie mówi co by się działo, gdybym używał np. Backstaba. Przy moim buildzie SS to 40 Energy, a Backstab 50. Czyli na każde 4 Backstaby mogę zadać 5 SS. Tyle to wiem, nie licząc na palcach. Ale żaden program nie mówi ile w tych okolicznościach (buffy, debuffy) wyniósłby damage od tych Backstabów. I to IMO jest największy problem z WWS i innymi licznikami.Trochę to poniżające...

Musze cie rozczarowac. Kiedy ludzie chca porownac rozne buildy wiesz co robia? Zbieraja WWS z kilku walk w jednym buildzie, nastepnie respecuja sie i ponownie zbieraja WWSy z tych samych walk ale z nowym buildem. I porownuja analizujac WWS...

Jak inaczej chcialbys to zrobic?

PS. Wiem, jest jeszcze jeden sposob - zasymulowac walke, i to jest bardzo dobre do teoretycznego sprawdzenia np. jaki DPS cykl jest najlepszy, ale nic nie zastapi danych z prawdziwej walki.

Vegelus 

RAAAAAGE!!!

Wysłany: 2007-12-19, 15:09   

Keyholder napisał/a:
Gram w rajdzie, używam Sinister Strike i Eviscerate. Co mi mówi WWS? Tylko tyle, że używałem SS i Evi. Nie mówi co by się działo, gdybym używał np. Backstaba. Przy moim buildzie SS to 40 Energy, a Backstab 50. Czyli na każde 4 Backstaby mogę zadać 5 SS. Tyle to wiem, nie licząc na palcach. Ale żaden program nie mówi ile w tych okolicznościach (buffy, debuffy) wyniósłby damage od tych Backstabów. I to IMO jest największy problem z WWS i innymi licznikami.

Proszę bardzo - zaglądasz na forum EJ, albo inne porządne i uznane forum (rogalowe) i wpisujesz w wyszukiwarkę dps spreadsheet, gdzie, w przypadku lepiej skonstruowanych arkuszy, możesz po ustawieniu gearu i buildu ustawić buffy i debuffy oraz jakąś tam rotację skilli. I masz już teoretyczną wiedzę na temat tego, co jest a co nie jest lepsze. Później sprawdzasz ją tak, jak opisał to Gemm.

Odpowiedz do tematu