• Strona główna  • Forum   • Szukaj  • Użytkownicy  • Grupy
• Rejestracja  • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Demelain
2007-12-03, 09:43
***NOWY REGULAMIN GILDII I DKP***
Autor Wiadomość
Keyholder 

Wysłany: 2007-12-01, 01:45   

Kilka kwestii, które budzą moją wątpliwość:

Regulamin napisał/a:
6. Przepisy przejściowe
Gracze, którzy zostali przyjęci do gildii przed wejściem w życie niniejszego regulaminu i nie biorą regularnie udziału w rajdach, nie mają możliwości awansu na rangę wyższą niż rekrut. Zakwalifikowanie ich do grupy rajdowej, otwierające możliwość awansu, może nastąpić za zgodą lidera klasy i/lub Guild Mastera.

Co to jest grupa rajdowa, jeżeli rekruci mają prawo, ograniczone, bo ograniczone, do udziału w rajdach?

Regulamin napisał/a:
Żołnierz – ranga, którą może otrzymać Rekrut spełniający wymagania w zakresie [...] obecności na rajdach do instancji 25-osobowych [...]
Warunki rajdowe: obecność* na minimum 4 z 8 ostatnio organizowanych rajdów do instancji 25-osobowych, posiadanie klucza do Karazhanu.

Może się mylę, ale czy sprzęt do TK nie powinien być znacząco lepszy niż do GL? Jak to się ma w przypadku przyszłościowego SSC? Sprzętowe kryterium doboru graczy automatycznie wyrzuca gracza o słabszym sprzęcie z udziału w TK/SSC i w zależności od rozpiski rajdów można nie spełnić wymagań co do obecności w 4 z 8 rajdów.

Regulamin napisał/a:
*Obecność na rajdzie rozumiana jest jako zgłoszenie się w terminie i gotowość wzięcia w nim udziału (przy spełnianiu wymagań w zakresie sprzętu i umiejętności, co podlega ocenie lidera klasy). Obecność zaliczana jest także wówczas, kiedy gracz, mimo spełnienia wymogów, nie trafi do podstawowego składu, lecz do rezerwy.

Czy pozostawanie w rezerwie, a więc jak rozumiem siedzenie pod instem w gotowości do wejścia będzie premiowane DKP? W poprzedniej wersji zdaje się coś było na ten temat. W MCO można mieć postać pod instem i być wylogowanym z WoW-a (dyżur na telefon/komunikator) lub grać altem.
Jeżeli DKP będzie przyznawane za bycie w rezerwie to czy DKP+ będzie zawierał status "Reserve/Stand-by"?

Regulamin napisał/a:
b. Niestawienie się na rajd bez uprzedzenia skutkuje pozbawieniem prawa do lootu na następnym rajdzie i karą dkp.
Do każdego lootu czy tylko do lootu za DKP? Szarego itema też nie będzie można wziąć?

... i jedna prośba:

Czy można zamienić kolejność definicji Rekruta i Alta, aby odzwierciedlały ich hierarchię, która według rangi rajdowej wygląda następująco: weteran > żołnierz > rekrut > alt?

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2007-12-01, 03:20   

Keyholder napisał/a:
Co to jest grupa rajdowa, jeżeli rekruci mają prawo, ograniczone, bo ograniczone, do udziału w rajdach?

To gracze przyjęci do gildii z myślą o rajdowaniu. Aktywni ofc.

Keyholder napisał/a:
Może się mylę, ale czy sprzęt do TK nie powinien być znacząco lepszy niż do GL? Jak to się ma w przypadku przyszłościowego SSC? Sprzętowe kryterium doboru graczy automatycznie wyrzuca gracza o słabszym sprzęcie z udziału w TK/SSC i w zależności od rozpiski rajdów można nie spełnić wymagań co do obecności w 4 z 8 rajdów.

Do Void Reavera niekoniecznie, a dalej na razie się nie wybieramy. Dobieramy kolejnych bossów pod kątem stopnia trudności właśnie. Grupa rajdowa jest i będzie na tyle wąska, że na wszystkie rajdy będą chodzili mniej więcej Ci sami gracze. Więc wszyscy powinni ubierać się w miarę równomiernie.

Keyholder napisał/a:
Czy pozostawanie w rezerwie, a więc jak rozumiem siedzenie pod instem w gotowości do wejścia będzie premiowane DKP? W poprzedniej wersji zdaje się coś było na ten temat. W MCO można mieć postać pod instem i być wylogowanym z WoW-a (dyżur na telefon/komunikator) lub grać altem.
Jeżeli DKP będzie przyznawane za bycie w rezerwie to czy DKP+ będzie zawierał status "Reserve/Stand-by"?

Jak słusznie zauważyłeś, tak było w poprzednim regulaminie. A ten płatności za rezerwę nie przewiduje. Być może w przyszłości to zmienimy, ale dotychczas to rozwiązanie nie przynosiło pożądanych efektów, więc pozbyliśmy się go, jako martwego przepisu.

Keyholder napisał/a:
Do każdego lootu czy tylko do lootu za DKP? Szarego itema też nie będzie można wziąć?

No pomyśl...

Keyholder napisał/a:
Czy można zamienić kolejność definicji Rekruta i Alta, aby odzwierciedlały ich hierarchię, która według rangi rajdowej wygląda następująco: weteran > żołnierz > rekrut > alt?

Czepiasz się, ale jeśli ma Ci to sprawić przyjemność... :P

A.

Keyholder 

Wysłany: 2007-12-01, 09:15   

Alishya napisał/a:
Do Void Reavera niekoniecznie, a dalej na razie się nie wybieramy. Dobieramy kolejnych bossów pod kątem stopnia trudności właśnie. Grupa rajdowa jest i będzie na tyle wąska, że na wszystkie rajdy będą chodzili mniej więcej Ci sami gracze. Więc wszyscy powinni ubierać się w miarę równomiernie.

Hmmm... rekrutować też będziemy graczy nie odstających sprzętowo od grupy rajdowej? A co z owym zapisem o możliwości rekrutacji osób poniżej 70lvl i trzymiesięcznym okresie levelowania? Te osoby to już na pewno będą poza składem grupy rajdowej.

Alishya napisał/a:
Czepiasz się, ale jeśli ma Ci to sprawić przyjemność... :P

Przyjemność? Eeee... bez przesady.

Semthril 

Knight of the Ebon Blade

Wysłany: 2007-12-01, 09:32   

Cytat:

Każda, która coś osiągnęła lub planuje coś osiągnąć.
Keyholder napisał/a:
Może się mylę, ale czy sprzęt do TK nie powinien być znacząco lepszy niż do GL?

Powinien być ten z GL/KZ/ZA, ale wiadomo, że crafty, heroici i badge (czyli to co mozesz sam zdobyc nie rajdujac) starczaja spokojnie az do Vashij czy Kael'Thasa.
Keyholder napisał/a:
Sprzętowe kryterium doboru graczy automatycznie wyrzuca gracza o słabszym sprzęcie z udziału w TK/SSC i w zależności od rozpiski rajdów można nie spełnić wymagań co do obecności w 4 z 8 rajdów.

Przeciez to oczywiste, ze nie wezmiemy kogos w greenach do TK/SSC :/ jak ktos nie spelnia kryteriow to nie idzie. Proste.

Jednym slowem szukasz probelmu tam gdzie go nie ma.
Dla mnie problemem nadal jest niezdyscyplinowanie graczy (tu pewnie pare osob powie "i kto to mowi :P). Bałagan na rajdach i (w szczegolnosci) na TSie oraz nadal stosunkowo za mala ilosc DKP w stosunku do ceny minimalnej.

with vengeance fighting along with other heroes
in order to purify all remaining evil from Azeroth
and get his own revenge on Arthas, The Betrayer

Keyholder 

Wysłany: 2007-12-01, 09:49   

Semthril napisał/a:
Każda, która coś osiągnęła lub planuje coś osiągnąć.
Przepraszam, ale masz na myśli gildię rajdową czy grupę? Bo jako gildia chcemy osiągnąć progres, prawda? Ja też chcę osiągnąć progres, ale zaczynam myśleć, że napotykam szklany sufit. Jak czas jakiś temu zabrakło DPS-a na GL, to byłem wystarczająco dobry z kiepskim sprzętem, mimo, że nie byłem przygotowany do rajdu bo się nawet nie zgłaszałem, a teraz jak się zgłaszam do KZ, to nie jestem dość dobry. Nawet pojawił się formalny zapis w łotrowskim podforum, w którym jest zapis o posiadaniu co najmniej Assassination Armor, przez chcących chodzić do KZ i GL.

Idea utrzymywania grupy rajdowej wewnątrz gildii rajdowej to dla mnie dwa grzyby w barszczu.

Regulamin nie zawiera definicji "grupy rajdowej". Może chodziło o "grupę rajdującą" czyli taką grupę graczy gildii rajdowej, która regularnie, bez żadnych nieobecności, chodzi na rajdy?

EDIT: Dlaczego Armory traktuje Rekruta i Alta jednakowo jako Rank7?

Semthril 

Knight of the Ebon Blade

Wysłany: 2007-12-01, 10:38   

Keyholder napisał/a:
Bo jako gildia chcemy osiągnąć progres, prawda?

A niby czym wg ciebie rozni sie grupa rajdowa od gildii rajdowej? To to samo. Tylko, ze grupa skupia kilka gildii.
Keyholder napisał/a:
Ja też chcę osiągnąć progres, ale zaczynam myśleć, że napotykam szklany sufit.

Przeciez chyba zostalo wytlumaczone na jakich warunkach do gildii dolaczyles i zupelnie nie rozumie twoich problemow w tym momencie. Przeciez nasi oficerowie nie stana na glowie, zeby specjalnie dla Ciebie Kara bylo na 25 osob plus Ty.

Co do tego, ze na Gruula byles wystarczajaco dobry a do Kara nie jestes. Czasami lepiej miec low DPSa niz w ogole go nie miec, ale czasami nie ma to najmniejszego sensu.

A jesli chcesz miec spota w rajdach to albo dogadaj sie z jakims innym rougiem i go zastap (powodzenia). A jak nie, to chyba bedziesz musial skorzystac ze swoich skrytobójczych metod i któregoś wyeliminować :P

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2007-12-01, 11:25   

Keyholder napisał/a:
Idea utrzymywania grupy rajdowej wewnątrz gildii rajdowej to dla mnie dwa grzyby w barszczu.

Tak, Key, trafiłeś w sedno. Problem w tym, że alternatywą jest /gkick kilku osób, dla których nie ma spota/nie są zainteresowane rajdowaniem. Uznaliśmy, że nie musimy tego robić, bo świeżego powietrza wystarczy dla wszystkich. Ale po pierwsze, nie chcemy, żeby wynikały z tego kłopoty, flejmy i dramy, a po drugie, nie zamierzamy tej grupki powiększać. Dlatego od dłuższego czasu nie przyjmujemy do ZL osób, dla których nie ma miejsca w rajdach.
Low level nie jest takim wielkim problemem, jeśli postać reprezentuje klasę, której potrzebujemy, gracz dobrze się zapowiada, szybko leveluje i chce rajdować. Jeśli się co do kogoś pomylimy, co zawsze może się zdarzyć, po prostu się rozstaniemy. Szczególne warunki (tzn. możliwość pozostania w gildii, mimo nieprzynależności do grupy rajdowej) dotyczą tylko garstki starszych członków ZL. Jeśli jednak ma to powodować flejmy i dramy, zweryfikujemy stanowisko w tej sprawie. Wybacz szczerość, Key, ale w pierwszej koleności zależy nam na realizacji podstawowych celów tej gildii i utrzymaniu grupy rajdowej w całości.

A.

Keyholder 

Wysłany: 2007-12-01, 14:42   

Semthril napisał/a:
Przeciez nasi oficerowie nie staną na głowie, żeby specjalnie dla Ciebie Kara było na 25 osób plus Ty.
Mam nadzieję, że te 25+1 ppl na Kara to nieświadoma pomyłka :D

Vegelus 

RAAAAAGE!!!

Wysłany: 2007-12-01, 14:44   

Keyholder napisał/a:
Semthril napisał/a:
Przeciez nasi oficerowie nie staną na głowie, żeby specjalnie dla Ciebie Kara było na 25 osób plus Ty.
Mam nadzieję, że te 25+1 ppl na Kara to nieświadoma pomyłka :D

Nie Key, wydaje mi sie dość mocno, że Sem specjalnie tak to ujął.

Keyholder 

Wysłany: 2007-12-01, 14:55   

Jestem prosty chłopak, nie dla mnie takie intrygi. Proszę o wyjaśnienie.

Semthril 

Knight of the Ebon Blade

Wysłany: 2007-12-01, 18:46   

Po prostu nikt nie stanie na glowie, zeby specjalnie dla Ciebie (lub kogokolwiek innego) ZAWSZE bylo miejsce w Kara, czy gdziekolwiek indziej.
Rozumiem, ze chcesz chodzic i rajdowac na powaznie. Ale z tego co sie orientuje byles przyjmowany do gildii z zaznaczeniem, ze zadnego rogala do rajdowania juz NIE POTRZEBUJEMY.
Z reszta oprocz Ciebie jest mnostwo graczy, ktorzy sa w regularnej grupie 25-man i nadal potrzebuja przedmioty z Kara. Po prostu nie ty jeden chcesz rajdowac i pamietaj o tym, ze zawsze miejsca sa ograniczone.
Jesli mozesz miec do kogos pretensje o to, ze nie mozesz chodzic na rajdy i zdobywac epixxow to sorry, ale blame Blizzard, a nie ZL. ZL ograniczen co do klas i w ogole ilosci osob na rajd nie ustalalo. Mysle nawet, ze gdybysmy to my ustalali, to pewnie takie miejsce bys mial. Bo np. ja nie widze przeszkod (oprocz technicznych) zebys chodzil na te rajdy. Dla mnie sprawa wyposazenia nie jest najwiekszym problemem, tym bardziej, ze jest mnostwo itemków, które mozesz zebrac na wlasna reke bez naszej pomocy.

Keyholder 

Wysłany: 2007-12-01, 21:22   

To wiem, nie nowego nie napisałeś. Alishya i Kwinto kładą mi to do głowy od jakiegoś czasu. Staram sie dorównać wymaganiom, tylko wciąż pojawiają się nowe, a ja na zachętę nie dostałem nawet kawałka marchewki. Za to kij majaczący w oddali widzę ogromny :D

Chodziło mi o to, że chyba nieświadomie zaliczyłeś Kara do instancji 25ppl :)

Semthril 

Knight of the Ebon Blade

Wysłany: 2007-12-01, 21:35   

Keyholder napisał/a:
To wiem, nie nowego nie napisałeś. Alishya i Kwinto kładą mi to do głowy od jakiegoś czasu.

No i bardzo dobrze. Tylko szkoda, ze po twoich postach nie do konca widac, ze rozumiesz o co chodzi ;)

Keyholder napisał/a:
Staram sie dorównać wymaganiom, tylko wciąż pojawiają się nowe, a ja na zachętę nie dostałem nawet kawałka marchewki.

Niech zacheta bedzie twoja wlasna satysfakcja. To najlepsza motywacja. No i moze to, ze jak spelnisz wymagania co do rajdowego rogala u nas w gildii, to praktycznie wszedzie indziej tez ;)

Keyholder napisał/a:
Chodziło mi o to, że chyba nieświadomie zaliczyłeś Kara do instancji 25ppl :)

taa... niechcacy.. ale to nie ma znaczenia :P

Keyholder 

Wysłany: 2007-12-01, 21:48   

Semthril napisał/a:

Niech zacheta bedzie twoja wlasna satysfakcja. To najlepsza motywacja. No i moze to, ze jak spelnisz wymagania co do rajdowego rogala u nas w gildii, to praktycznie wszedzie indziej tez ;)

Satysfakcja? A co powiesz na frustrację?

Semthril 

Knight of the Ebon Blade

Wysłany: 2007-12-01, 22:10   

Cytat:

Satysfakcja? A co powiesz na frustrację?

Proponuje meliske na uspokojenie ;) It's just a game...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi