Zagadka nr 2 - matematyczna :> |
Autor |
Wiadomość |
Treach
Cysorz
|
Wysłany: 2008-09-10, 12:46 Zagadka nr 2 - matematyczna :>
|
|
|
Nowa zagadka z nauk ścisłych, moze nie tak wyszukana jak z samolotem :mrgreen:
Wpadłem na ten problem sam, na podstawie codziennych doświadczeń :) ba, chyba nawet wymyśliłem odpowiedź :>
Jest sobie krata ściekowa, typ standardowy, polski :)
codziennie idąc do pracy i wrzucając peta do takiej właśnie kratki, możliwe są 2 wyniki:
a) pet wpadnie gładko do kanału (lub rykoszetem :) )
b) pet odbije się i zostanie na ulicy (evil :( )
Nie zapisywałem liczby rzutów i wyników, to by była przesada, ale musicie mi uwierzyć na słowo ze w większości przypadków dostaje wynik b).
Zaciekawiło mnie, skoro przerw jest tyle samo co zakrytej przestrzeni kratki i są w równych odstępach, czyż prawdopodobieństwo wpadnięcia nie powinno wynosić 50%?
Dlaczego więc cholerne pecisko prawie zawsze zostaje na ulicy?! :evil:
discuss!!1 |
|
|
|
|
Vegelus
RAAAAAGE!!!
|
Wysłany: 2008-09-10, 12:58
|
|
|
Opisz sposób w który "rzucasz" śmieci do ścieków, zamiast do kosza. Dodaj do tego wiatr i kilka innych sił i będziesz miał odpowiedź (oczywiście sposób i miejsce/kąt, z którego celujesz też mają znaczenie). |
_________________ Incredible! You have managed to screw up the screw up! |
|
|
|
|
Nadhira
|
Wysłany: 2008-09-10, 12:59
|
|
|
nie masz cela i tyle ;)
ja w 80% trafialam ;)
(od 5 dni nie pale ale ciiiiiiii) |
|
|
|
|
Treach
Cysorz
|
Wysłany: 2008-09-10, 13:02
|
|
|
Vegelus napisał/a: | Opisz sposób w który "rzucasz" śmieci do ścieków, zamiast do kosza. Dodaj do tego wiatr i kilka innych sił i będziesz miał odpowiedź (oczywiście sposób i miejsce/kąt, z którego celujesz też mają znaczenie). |
o jej Vegu czepiasz się, rzucam do kratki, bo nie ma kosza po drodze ok?
nie można celować do przerwy z odległości 2 metrów, nie nie bierzemy wiatru pod uwagę, zakładamy ze pet zawsze trafia w powierzchnię kraty. |
|
|
|
|
Vegelus
RAAAAAGE!!!
|
Wysłany: 2008-09-10, 13:03
|
|
|
Nadhira napisał/a: | nie masz cela i tyle ;) |
Tja, w skrócie do tego się to sprowadza. |
|
|
|
|
Treach
Cysorz
|
Wysłany: 2008-09-10, 13:15
|
|
|
Jak mowie, nie bierzemy pod uwagę celowania, wiatru itp, nie sadze żeby celowanie kilku gramowym przedmiotem w małą przerwę z odległości 2-3m miał wpływ w który miejscu kraty faktycznie wyląduje.
idziecie na łatwiznę :> |
|
|
|
|
Vegelus
RAAAAAGE!!!
|
Wysłany: 2008-09-10, 13:16
|
|
|
Tyle że właśnie to są te rzeczy, które mają wpływ na to (i nie "wiatr" a ogólnie siły działające oraz środek ciężkości takiego śmiecia). |
|
|
|
|
Ranghar
soup is good food
|
Wysłany: 2008-09-10, 13:26
|
|
|
Gdyby kiep byl krotszy niz szerokosc kratki, prawdopodobienstwo wpadniecia byloby 50%. W takim przypadku gdy po jego spadnieciu jego srodek znajduje sie nad dzura, to spada, a jak nie nad dzura, to lezy.
Jezeli jednak kiep jest dluzszy, to moze zawisnac oparty na sasiednich szczebelkach i nawet gdy jego srodek jest nad dziura, to nie spadnie. Im dluzszy kiep, tym woeksze prawdopodobienstwo zawisniecia i mniejsze wpadniecia. |
_________________ IMMA CHARGIN MAH LAZER!
◑` ◔
|
|
|
|
|
Treach
Cysorz
|
Wysłany: 2008-09-10, 13:40
|
|
|
Ranghar napisał/a: | Im dluzszy kiep, tym woeksze prawdopodobienstwo zawisniecia i mniejsze wpadniecia. |
Mam podobną opinię, prawdopodobieństwo wpadnięcia kiepa było by 50% tylko gdyby był szeroki na 0mm :>
/cheer |
|
|
|
|
Nadhira
|
Wysłany: 2008-09-10, 13:41
|
|
|
Ranghar napisał/a: | Gdyby kiep byl krotszy niz szerokosc kratki, prawdopodobienstwo wpadniecia byloby 50%. W takim przypadku gdy po jego spadnieciu jego srodek znajduje sie nad dzura, to spada, a jak nie nad dzura, to lezy.
Jezeli jednak kiep jest dluzszy, to moze zawisnac oparty na sasiednich szczebelkach i nawet gdy jego srodek jest nad dziura, to nie spadnie. Im dluzszy kiep, tym woeksze prawdopodobienstwo zawisniecia i mniejsze wpadniecia. |
bierzmy pod uwage przypadek ze zostal prawie sam filtr |
|
|
|
|
Ranghar
soup is good food
|
Wysłany: 2008-09-10, 13:52
|
|
|
Azath napisał/a: | Ranghar napisał/a: | Im dluzszy kiep, tym woeksze prawdopodobienstwo zawisniecia i mniejsze wpadniecia. |
Mam podobną opinię, prawdopodobieństwo wpadnięcia kiepa było by 50% tylko gdyby był szeroki na 0mm :>
/cheer |
Wedlug mnie wystarczy, ze jest krotszy od szerokosci kratki, zeby prawdopodobienstwo bylo 50%. Tak swoja droga w tym modelu zakladamy, ze kiep spada pionowo i po spadnieciu nie toczy sie w zadna strone. W przypadku rzutu skosnego, gdy pet sie toczy, to szansa ze wpadnie znaczaco rosnie, bo wystarczy, zeby w dowolnej chwili toczenia sie pet byl niepodparty kratka, aby wpadl. |
◑` ◔
|
|
|
|
|
Kwinto
Piąte koło u wozu
|
Wysłany: 2008-09-10, 13:54
|
|
|
Azath napisał/a: | Mam podobną opinię, prawdopodobieństwo wpadnięcia kiepa było by 50% tylko gdyby był szeroki na 0mm :>
|
Dokładnie tak. Albo jeszcze bardziej: szeroki na 0mm i długi na 0mm.
W przeciwnym wypadku prawdopodobieństwo drastycznie maleje.
Nawet jeśli pet jest krótszy od przerwy w kratce i nawet jeśli jego środek ciężkości trafi w tę przerwę, to jest szansa, że jakimś skrawkiem dotknie kraty i się odbije w bok. |
|
|
|
|
Ranghar
soup is good food
|
|
|
|
|
Demelain
alias Alishya
|
Wysłany: 2008-09-10, 13:56
|
|
|
Kwinto napisał/a: | Nawet jeśli pet jest krótszy od przerwy w kratce i nawet jeśli jego środek ciężkości trafi w tę przerwę, to jest szansa, że jakimś skrawkiem dotknie kraty i się odbije w bok. |
No właśnie też mi się tak zdawało, że grawitacja i środek ciężkości to nie wszystko. Przeszkadza nam jeszcze chyba siła sprężystości. |
_________________ drzewo jest przegięte :roll: |
|
|
|
|
Ranghar
soup is good food
|
Wysłany: 2008-09-10, 14:06
|
|
|
Kwinto napisał/a: | Azath napisał/a: | Mam podobną opinię, prawdopodobieństwo wpadnięcia kiepa było by 50% tylko gdyby był szeroki na 0mm :>
|
Dokładnie tak. Albo jeszcze bardziej: szeroki na 0mm i długi na 0mm.
W przeciwnym wypadku prawdopodobieństwo drastycznie maleje.
Nawet jeśli pet jest krótszy od przerwy w kratce i nawet jeśli jego środek ciężkości trafi w tę przerwę, to jest szansa, że jakimś skrawkiem dotknie kraty i się odbije w bok. |
Z drugiej strony mamy sytuacje, ze jego srodek ciezkosci trafi w kratke, lecz pet sie odbije i spadajac ponownie wpadnie jednak do dziury.
Widze to tak: jezeli rzut jest na tyle silny, ze pet po odbiciu moze wyleciec poza obreb kratki, to efektywna powierzchnia dziur jest mniejsza, niz 50% i nic dziwnego, ze pet rzadziej wpada. Jezeli rzut jest delikatny, to pet najpewniej wpadnie, gdyz bedzie mial na to duzo okazji, toczas, obracajac sie i podskakujac. |
◑` ◔
|
|
|
|
|
|