• Strona główna  • Forum   • Szukaj  • Użytkownicy  • Grupy
• Rejestracja  • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Rajdowanie w Karazhan
Autor Wiadomość
Kwinto 

Piąte koło u wozu

Wysłany: 2008-02-24, 13:59   Rajdowanie w Karazhan

Chciałbym przypomnieć kilka podstawowych zasad dotyczących farmowania Karazhanu:

1. Pierwszeństwo w rajdach i w loocie:
W KZ nie ma systemu DKP, priorytet do występów i do lootu jest następujący:
Main > Alt > Alt pozagildiowy

2. W KZ nie ma instytucji "alt na prawach maina". Zazwyczaj mamy na tyle dużo mainów chętnych, żeby skład albo dwa do KZ z nich złożyć - alty idą na własne życzenie, a nie na życzenie gildii.

3. Wśród Mainów priorytet wygląda następująco: Weteran > Żołnierz > Rekrut

4. Przydział lootu następuje przy zachowaniu zdrowego rozsądku i/lub priorytetów z http://www.wow-loot.com . Za właściwe rozdanie lootu odpowiada wyłącznie RL.

5. Prio do obecności na rajdzie mają mainy także z powodu badgesów. Nie powinny się zdarzać takie sytuacje, że ktoś mówi "X swoim mainem nic już z KZ nie potrzebuje, więc niech mojego alta wpuści na Illhoofa".

6. Podmiany main/alt na konkretnego bossa mogą następować tylko za zgodą RL i tylko przy zapewnieniu sprawnej i szybkiej zamiany. Alt musi czekać na miejscu etc. RL odpowiada za to, żeby taka podmiana przeszła maksymalnie bezboleśnie dla reszty uczestników.

7. Dotyczy to także wpuszczania na rajd innego gracza "na konkretnego bossa" - przy czym, jeśli nie było to wcześniej w RP/forum ustalone, bo na przykład dany gracz nie wyraził chęci przejścia całego insta, to żaden z uczestników rajdu nie ma obowiązku ustępować spota. Zależy to od ich dobrej woli. Priorytet do lootu ma w takich przypadkach gracz będący na rajdzie od początku, poza uzasadnionymi przypadkami, gdy jakaś postać jest przez KZ taksowana, a na konkretnego bossa wchodzi weteran _mainem_, który potrzebuje konkretny loot, ale nie poszedł na cały rajd żeby ustąpić spota komuś innemu.

8. Klasy wielozadaniowe - o przydziale lootu aktualnie niepotrzebnego danej postaci decyduje RL, i za to odpowiada. Nie może się to jednak stać kosztem czyjegoś maina, absolutnie niedopuszczalna jest też sytuacja, gdy alt leczący wymusza na mainie dpsującym ustępowanie na loot tankerski ("bo ja to potrzebuję do instów, jak się respecam").

9. Postaci niedoposażone nie idą na rajd na bezstresowe taksi. Jeżeli grają słabo i odstają od reszty grupy, dalej są zobowiązane do używania wspomagaczy.

Mam nadzieję, że to przypomnienie pozwoli uniknąć w przyszłości różnych nieporozumień.

Nightblóód

Wysłany: 2008-02-24, 14:30   

Dobrze napisane!

Sa jeszcze dwie rzeczy. Wchodenie do insta w PVP mode...po kilku minatach nie bylo nikogo aby mogl wyjsc na zewnatrz i summowac. Po drugie (przypadek z wczoraj) jeden z graczy pulnal sobie grupke mobow i przyprowadzil do rajdu ze stwierdzeniem ze "zawsze sie to tutaj resetowalo". Qrwica mnie strzela na taki przejaw bezmyslnosci.

Wariatus 

wariat inside

Wysłany: 2008-02-24, 15:48   

1.ehmm to ze main ma pierwszenstwo do lootu to chyba było wiadome (bynajmniej dla mnie)
2. spec rajdowy>offspec - również oczywistość
3. jak ktoś chce wejść na bossa to ma byc zaparkowany przed instem też chyba było wiadome (wręcz chyba nie pisane prawo/obowiązek)
4. podmiany na na alta chyba "ZAWSZE i WSZĘDZIE" były uzgadniane z RL, więc też nie wiem o co szum (no bo jakby się dostało inv'a ?!? )
5.
Cytat:
Prio do obecności na rajdzie mają mainy także z powodu badgesów.

ale to jest ustalane przed rajdem a nie w trakcie (?)
Cytat:
Nie powinny się zdarzać takie sytuacje, że ktoś mówi "X swoim mainem nic już z KZ nie potrzebuje, więc niech mojego alta wpuści na Illhoofa".

ehmm troche dziwnie to jest ujęte :? bo jeśli RL by się zgodził i powiedzmy ten main by nie byl potrzebny(w pełnieniu swej funkcji - przykład: tank na dps/healer, dps na healera itp),
a alt mogłby sie przydać to chyba ok, ale jeśli nie to RL mówi nie i koniec dyskusji (a przydalszym whinie gtfo) am I right ?
( i wcale nie mam tu na myśli zamiany postaci na połowe rajdu, tylko na 1 bossa - warunek że to sprawnie pojdzie)

ogólnie mówiąc zbiór "oczywistych oczywistości " :> ale to też warto czasami spisać ;)

Vegelus 

RAAAAAGE!!!

Wysłany: 2008-02-24, 15:57   

Ja bym zaczął od takich nawet bardziej oczywistych oczywistości - czyli nie wchodzenia do jakiegokolwiek insta z auto lootem i patrzenie na to CO się lootuje. Bezmyślnie klijakącym "podnieś" idiotom następnym razem podziękuję z miejsca, tak jak i tym, którzy byle pierwsi lecą lootować bossa na złamanie karku, ale o rezzach i healach nie pomyślą, bo "rozmawiają z kumplem".

Kwinto 

Piąte koło u wozu

Wysłany: 2008-02-24, 16:21   

Vegelus napisał/a:
czyli nie wchodzenia do jakiegokolwiek insta z auto lootem i patrzenie na to CO się lootuje. Bezmyślnie klijakącym "podnieś" idiotom następnym razem podziękuję z miejsca

Nie Veg. To jest Twoja odpowiedzialność jako RL i nie zwalaj na graczy własnych błędów, bardzo Cię proszę. Powstrzymaj się też od nazywania prowadzonych przez Ciebie graczy idiotami, bo to - wbrew temu, co Ci się wydaje - nie stawia Cię automatycznie w gronie nie-idiotów.
Zawsze graliśmy z Master Looterem i pretensje do graczy, że nie załapali fanaberii RL dotyczącej wprowadzenia Free For All są niepotrzebne.

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2008-02-24, 16:29   

Veg, imo, ten problem masz trochę na własne życzenie. Master loot, którego tak nienawidzisz, pozwala skutecznie go uniknąć - niezależnie od aktualnych biorytmów intelektualnych grupy (byle master looter był w miarę trzeźwy ;))

Jeśli chodzi o wpuszczanie na bossa, teraz - gdy przed patchem wszyscy zbierają badgesy - rzecz stała się kontrowersyjna. Jeżelli main idzie na cały rajd tylko po badge (czyli decyduje się poświęcić około 4h), ma prawo wynieść z KZ planowe 22 sztuki. I nie powinno się go nakłaniać, żeby coś sobie odpuścił na potrzeby czyjegoś alta/innego maina. Proponuję więc zapisywać się po prostu na całą wycieczkę, nawet jeśli kogoś interesuje tylko 1 drop, który btw. może spaść, ale nie musi. Badge zrekompensują zainwestowany czas.

Co do pierwszeństwa main > alt przy podziale dropów sprawa faktycznie wydaje się oczywista i nie sądziłam, że w tej gildii kiedykolwiek będzie potrzebne kodyfikowanie tej zasady. Tym, którzy marzą o wyposażeniu alta w fiolety (bo main już wystrojony niczym choinka), przypominam, że konkurowanie o dropy z rajdującym mainem (zwłaszcza te związane z podstawową specjalnością) to pomysł samobójczy. To samo dotyczy licytowania (np. pod pvp albo na okoliczność respeca) dropów, które rajdujący main może i chce wykorzystać w swojej podstawowej specjalizacji. Może jestem jakaś dziwna, ale wolę, żeby healerzy, którzy leczą mnie na rajdzie, mieli manę i mocnego heala, a tankowie, którzy tankują ostrzeliwanego przeze mnie moba, byli w stanie przeżyć jak najdłużej. Warto czasem o tym pomyśleć, zanim pożądanie dla fioletu każe nam nacisnąć "roll". Każdy jest panem swojego dkp, ale bossów w 25-tkach się nie soluje... nooo może z wyjątkiem Hydrossa ;)

Vegelus 

RAAAAAGE!!!

Wysłany: 2008-02-24, 16:37   

Jeżeli Free loot przez 2 lata sprawdzał się w każdym miejscu, w którym grałem, nawet przy czterokrotnie większej liczbie osób w rajdzie, to osoby, które nie potrafią popatrzeć na to, co robią, są tylko i wyłącznie idiotami (szczególnie, że na początku rajdu przypominam o free loocie - niepotrzebnie się zgodziłem na group loot w trakcie) i takich ludzi sie /gkicka z miejsca. Szczególnie nie rozumiem, jak można nie zwrócić na to uwagi, jeśli już ktoś wcześniej popełnił ten błąd podczas tego samego rajdu. Master Looter był i jest zawodny (choć na większość problemów można zaradzić ticketem).

Demelain 

alias Alishya

Wysłany: 2008-02-24, 17:00   

Veg, oczywiście w porównaniu z Tobą wciąż jestem rajdowym nowicjuszem. Uczestniczyłam już jednak w mniej więcej setce rajdów z master lootem i nie zdarzył mi się jeszcze żaden problem. W tym czasie byłam świadkiem zaledwie kilku rajdów z free for all i problemy z lootowaniem zdarzyły się tam minimum 2-3 razy. Może to wciąż za mała próba, ale atm statystyka przemawia przeciwko Twojej koncepcji.

Gemm

Wysłany: 2008-02-25, 10:49   

Alishya napisał/a:
W tym czasie byłam świadkiem zaledwie kilku rajdów z free for all i problemy z lootowaniem zdarzyły się tam minimum 2-3 razy. Może to wciąż za mała próba, ale atm statystyka przemawia przeciwko Twojej koncepcji.

Statystyka ToDowa przemawia za Vegiem. Ciekawe ktora jest lepsza? ;-)

Kwinto 

Piąte koło u wozu

Wysłany: 2008-06-02, 12:34   

Odpinam ten temat, chyba już nie musi być "sticky" :)

Undet

Pijak i Zlodziej

Wysłany: 2008-06-02, 14:23   

to juz raidowanie w Kara nie jest naszym prio? :O

Kwinto 

Piąte koło u wozu

Wysłany: 2008-06-02, 14:31   

Nie, Rada Rejsu podjęła uchwałę o zmianie profilu gildii na rajdowanie Gruula - teraz to będzie naszym prio. A kiedyś, kiedyś... kto wie, może Void Reaver?

Undet

Pijak i Zlodziej

Wysłany: 2008-06-02, 14:45   

juz sie nie moge doczekac. Chyba czas powymieniac gemy na niebieskie :)

Kwinto 

Piąte koło u wozu

Wysłany: 2008-06-02, 15:08   

A to zależy czy chcesz być w sekcji gimnastycznej czy nie.

Keyholder 

Wysłany: 2008-06-02, 17:27   

Nightblóód napisał/a:
Po drugie (przypadek z wczoraj) jeden z graczy pulnal sobie grupke mobow i przyprowadzil do rajdu ze stwierdzeniem ze "zawsze sie to tutaj resetowalo". Qrwica mnie strzela na taki przejaw bezmyslnosci.

:shock: To nawet ja tak kiepsko nie grałem :shock:

Odpowiedz do tematu